Umbraco CMS (Umbraco)

Productinformatieleeg veld
Naam cms

Umbraco

Productomschrijving

Het systeem is flexibel en leent zich voor maatwerkoplossingen. Umbraco maakt uitsluitend gebruik van open standaarden, waaronder XML, XSLT, HTML, JS en CSS. Umbraco ondersteunt op vele manieren het bouwen volgens de Webrichtlijnen en daarbij wordt rekening gehouden met de vindbaarheid van sites in zoekmachines. Naast de gratis variant is er een betaalde versie, Umbraco Complete, die een aantal extra tools biedt voor de grotere sites.

onderscheid ten opzichte van concurrenten

Umbraco is een open source content management systeem voor het publiceren en beheren van kleine tot fortune 500 websites. Umbraco is volledig gebaseerd op .NET-technologie van Microsoft.

Umbraco onderscheidt zich door flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. De leercurve voor redacteuren is kort omdat het CMS intuïtief is in het gebruik.

meest recente versie

Umbraco 6

Versiehistorie cms

v1.0 in 2003
v2.0 in 2005
v3.0 in 2007
v4.0 in 2008
v4.6 in 2010
v4.7 in 2011
v4.10 in 2012
v6.0 in 2013

Policy rondom releases

Umbraco kent major en minor releases die op umbraco.codeplex.com gratis zijn te downloaden. Een major release wordt na een of meerdere publieke betareleases gepubliceerd. Dit vindt ongeveer eens per jaar plaats. Minor releases komen meerdere keer per jaar uit.

Eerstvolgende release

Eind 2013 zal versie 7.0 worden gelanceerd met een totale makeover van de gebruikersinterface.

Content invoer via de browserleeg veld
Browserondersteuning

Microsoft Internet Explorer 7 en hoger,
Mozzila Firefox 2.0 en hoger,
Opera 7 en hoger,
Apple Safari 3.0,
Google Chrome

CMS gebruiken met mobiel of tablet?

Er is geen belemmering voor content invoer vanaf een PC, Apple of via een netwerktechnologie zoals Citrix.

Nederlandstalige spelling checker

Er is een spelling checker functie aanwezig voor de WYSIWG-editor (TinyMCE). Naast Engels en Nederlands worden er standaard nog 9 andere talen ondersteund.

Plakken en automatisch schonen van MsWord teksten

Er is een optie beschikbaar om opmaakcodes te filteren bij het plakken vanuit MsWord. Ook is er een optie om dit achteraf te doen bij een bestaande pagina.

Direct content in website bewerken (inline editing) ?

Met Canvas is het mogelijk om pagina's inline te bewerken. Dezelfde opties voor opmaak in het CMS worden ook geboden bij inline editing.

Publiceren rich media (video, documenten, geluid)

In de media library kan worden ingericht voor elk media type.
Deze kunnen worden gekoppeld aan andere media of content items door de redacteur.

Controle interne en externe links in de website

Via de linkchecker package kan er worden gecontroleerd of er gebroken links voorkomen in het CMS. Interne links werken op basis van id's die umbraco bijhoudt, bij het verplaatsen/hernoemen van een pagina wordt de url automatisch aangepast.

Automatische plaatsing afbeeldingen in media library?

Er kan via de editor een nieuwe afbeelding worden geupload, deze wordt in de media library weggezet.

Drag and drop verplaatsen van content

Via het snelmenu (rechtermuisknop) kan er een pagina of item worden verplaatst of gekopieerd naar een nieuwe locatie binnen het cms.

Standaard meta data

Standaard worden de volgende metadata opgeslagen: Auteur, Datum aanmaak, Datum laatst bewerkt, Datum publicatie, Datum depubliceren, Publicatie status, Laatste actie pagina, Versienummer, Vorige versie van de pagina.

Configuratie metadata

Velden zijn zelf aan te maken, te beheren en in te delen in tabs door de gebruiker. Hier zit geen limiet op.

Taxonomieën en thesauri

Content kan zowel handmatig als automatisch worden gecatagoriseerd op trefwoorden en thema's. Er zijn verschillende uitbreidingen die content doorzoeken op relevante trefwoorden en ze koppelen aan een of meerdere (sub)categorieën.

Een thesaurus is niet een vast onderdeel binnen het CMS, maar deze kan er wel mee worden uitgebreid.

Zoek- en selectiemogelijkheden

Umbraco ondersteunt zoeken binnen de redactie- en bezoekersomgeving. Het CMS is standaard voorzien van de krachtige open source zoekengine Apache Lucene.NET. Hiermee kunnen teksten, documenten (waaronder PDF en MsWord) en metadate full-text worden doorzocht.

Mogelijkheden pagina preview

Er wordt een preview functie aangeboden voor iedere opgeslagen of gepubliceerde pagina.

Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Standaard kan Umbraco helemaal SEO-friendly worden ingericht. Daarnaast is er de package SEO Checker beschikbaar die additionele functionaliteit en ondersteuning biedt.

Publicerenleeg veld
Publiceren naar meerdere sites

Ja, dit is mogelijk.

Meertaligheid

Umbraco is erg flexibel als het om meertaligheid gaat. Zo kan er op veldniveau worden gewerkt tot aan het inrichten van meerdere boomstructuren per taal. Dit is verder aan de implementatiepartner.

meerdere karaktersets

Umbraco ondersteund meerdere karaktersets waaronder ook UTF-8.

Webrichtlijnen

Websites kunnen in volledig voldoen aan de internationale W3C / WCAG standaarden en de nationale Webrichtlijnen.

Dynamisch of statisch publiceren

Na publicatie wordt de statische content van een pagina opgeslagen in één groot XML-bestand om connecties naar de database te minimaliseren. Door het gebruik van macro’s kan de pagina ook van dynamische inhoud worden voorzien in de vorm van macro's.

Personalisatie en targeting van content

Personalisatie kan worden ingebouwd en kan op basis van profielen en permissies andere content tonen. Verder is er een Behavioral Targeting package voor Umbraco beschikbaar.

Sessiemanagement

Umbraco maakt gebruik van bestaande .NET functionaliteit voor het beheer van sessies. Het inloggen is beveiligd met een combinatie van naam en wachtwoord. Het is mogelijk om SSL te activeren op de Umbraco omgeving.

Zoekmachine

Umbraco ondersteunt zoeken binnen de redactie- en bezoekersomgeving. Het CMS is standaard voorzien van de krachtige open source zoekengine Lucene. Hiermee kunnen teksten, documenten (waaronder PDF en MsWord) en metadata full-text worden doorzocht.

Website toegankelijk bij niet operationeel cms?

De website (zichtbaar voor bezoekers) staat geheel los van Umbraco. Mocht Umbraco niet meer benaderbaar of te gebruiken zijn, blijft de website volledig toegankelijk.

Voorziening voor het chachen van pagina's

Umbraco biedt standaard ondersteuning voor het cachen van pagina's.

Mogelijkheden voor A/B of multivariate tests

Het is mogelijk om bijvoorbeeld Google Website Optimizer en andere A/B en multivariate pakketten te gebruiken binnen Umbraco.

Op welke wijze kan een webredacteur content voor andere schermformaten beheren en publiceren? (smartphone, tablet, etc.)

Mobiele omgeving kan worden opgezet met bestaande pagina's of een aparte boomstructuur met geoptimaliseerde pagina's voor mobiel gebruik.

Customer engagement

Behavioural targeting en customer profiling

De package Spindoctor biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van behavioural targeting en customer profiling. Daarnaast zijn ook externe diensten goed te integreren en te gebruiken.

CRM interfaces

Profieldata kan via standaard XML-koppelingen doorgegeven worden aan een CRM.

Social media

Er zijn meerdere packages beschikbaar voor integratie met sociale media als Twitter, Facebook en YouTube.

E-mail nieuwsbrieven

Er is een eenvoudige uitbreiding beschikbaar die het mogelijk maakt om te beheren en te versturen. Verder kunnen er koppelingen gebruikt worden met externe pakketten waaronder Blinker, Copernica en MailChimp.

Beheer van het cmsleeg veld
Vereiste vaardigheden functioneel beheer

Door de gebruiksvriendelijke interface (MsWord, Windows) is het beheren in Umbraco erg laagdrempelig. Redacteuren kunnen na een korte introdcutie direct aan de slag.

Beheer templates

Redacteuren kunnen rechten krijgen om zelf templates aan te maken en te bewerken.

Template-editors

TinyMCE wordt standaard gebruikt door umbraco. Het is mogelijk door middel van packages een andere editor te installeren.

User management

Er kan een onbeperkt aantal gebruikers worden aangemaakt.
Per gebruiker kan er worden gedefinieerd welke rechten hij heeft per aangemaakte pagina. Het is mogelijk om delen van de boomstructuur te verbergen voor specifieke gebruikers.

Workflow management

Umbraco kent een eenvoudige vorm van werkstromen waarbij redacteuren per e-mail op de hoogte gehouden kunnen worden van wijzigen aan de content of als er pagina’s klaarstaan voor publicatie. Dit gaat doormiddel van een groene knop (accepteren) en rode knop (afwijzen). De redacteur kan eventueel direct naar de pagina doorklikken om wijzigen aan te brengen (gele knop). Het instellen van werkstromen kan direct via de boomstructuur van Umbraco worden ingesteld.

Kan de workflow zelfstandig worden aangepast?

Het is mogelijk om de workflow en notificaties zelf aan te passen.

Rollen en rechten in user management

Er kunnen onbeperkte rollen worden aangemaakt. Per rol kan er worden ingesteld welke rechten iemand heeft op pagina's.

Status content items

Gepubliceerd (live), Ongepubliceerd (offline), Concept (nog te publiceren, pagina staat al wel live).

Statusovergangen

Door middel van een e-mail wordt de redacteur op de hoogte gehouden van de status van het document.

Versiebeheer van content

Bij elke opslaan/publiceer actie wordt er een versie opgeslagen in Umbraco. Deze versie gaat terug tot het aanmaken van de pagina.

Functies voor content versioning en roll back

Er is een rollback functie aanwezig. Per versie is er inzicht wat er is gewijzigd, toegevoegd, verwijderd, de datum en wie de actie heeft uitgevoerd.

Security user management

Het inloggen is beveiligd met een combinatie van naam en wachtwoord. Het is mogelijk om SSL te activeren op de Umbraco omgeving.

Integratie met LDAP, ActiveDirectory

Er kan gebruikt worden gemaakt van de standaard .NET Active Directory Membership Provider. Daarnaast zijn er ook packages die verschillende gebruikersidentificaties mogelijk maken.

Voorziening voor web analytics

Umbraco biedt via de installatie van packages diverse rapportagemogelijkheden, onder andere voor het redactieproces, publicatie en status van content. Deze rapportages worden meestal in de vorm van een dashboardcontrol of takenlijst getoond.

Technische informatieleeg veld
Besturingssystemen

Umbraco draait op het Windows-platform. Ook cloud-diensten van o.a. Microsoft Azure en Amazon worden ondersteund.

Webservers

Windows Server 2003/2008/2012 met IIS. Volledige ondersteuning voor 32-bit en 64-bit. Ook Clouddiensten als Microsoft Azure behoren tot de mogelijkheden.

Applicatieservers

Umbraco is gebaseerd op het Microsoft.NET platform en heeft ondersteuning voor MVC. Cloud applicatieservers als Microsoft Azure en Amazon EC2 worden ook ondersteund.

Welke databases worden ondersteund?

Alle databases die SQL ondersteunen. Met ingebouwde ondersteuning voor Microsoft SQLServer 2000/2005/2008/2010 en MySQL.

Hardware/server-specificaties

Umbraco draait op Windows-gebaseerde pc's en servers.

Ondersteuning open standaarden

Umbraco heeft een publieke API en daarnaast ondersteund het SOAP en /Base (REST) om bewerkingen uit voeren en toegang te krijgen tot de data en voor het toevoegen van extra functionaliteit.

Opleidingenleeg veld
Opleidingen

Umbraco zelf biedt trainingen voor ontwikkelaars (level 1 en 2). Implementatiepartners verzorgen trainingen op maat.

Supportleeg veld
1e- en 2e-lijns support

Umbraco biedt zelf online en telefonische support (Engels) en hiervoor kan een apart supportcontract voor worden afgesloten. Implementatiepartners bieden zelf ook lokaal 1ste en 2de-lijns support middels service level agreements.

Nederlandstalige documentatie

Alleen Engelstalige documentatie.

Gebruikersgroepen cms

Dutch Umbraco User Group (DUUG) vertegenwoordigd door Martijn Beumers van Axendo en Richard Soeteman van Soeteman Software.

Lbraries, tools en resources

Er kan worden ingelogd op Umbraco.com waar licenties, tools en video's beschikbaar zijn gemaakt.

Licentieleeg veld
Licentiekosten cms

Umbraco is open source en gratis te downloaden.

Umbraco Complete, €499 per second-level domein.
Umbraco Confidence, incl. support, €2.999 per second-level domein.

Daarnaast zijn er verschillende packages los aan te schaffen.

Overige kosten

Umbraco Confidence biedt ook één jaar support en bugfixing.

Open source of closed source

Umbraco is open source en hanteert de MIT-licentie.

Mogelijkheden voor proof of concept

Ja, dit is mogelijk.

Escrow mogelijk?

Umbraco is open source.

Implementatie, hosting en beheerleeg veld
Programmeertalen voor implementatie cms

ASP.NET (C#), MVC, HTML, JS, CSS, XSLT en Razor.

Implementatie HTML5

Er zijn geen beperkingen in het gebruik van HTML5.

HTML5 in gebruikersinterface

Ja en vanaf v7 is het CMS ook volledig responsive.

Procedure applicatiewijzigingen in OTAP straat

Umbraco biedt de betaalde package Courier die het mogelijk maakt om zowel handmatige als automatisch deployments uit te voeren middels OTAP.

Vereiste vaardigheden voor applicatiebeheer

Door het gebruik van Microsoft WebMatrix zijn er geen technische vaardigheden noodzakelijk om Umbraco te kunnen installeren en beheren, anders dan basiskennis van Windows.

Bedrijfsinformatieleeg veld
Bedrijfsnaam

Umbraco

Adres

Lindholm havnevej 31
DK-5800 Nyborg
Denemarken

Telefoonnummer

+45 70 26 11 62

E-mailadres

info@axendo.nl

Contactpersoon en functie

Martijn Beumers (Axendo), Algemeen Directeur
Niels Hartvig (Umbraco), Founder

URL website

umbraco.com

Actief sinds

2000

Aantal personeelsleden

18 (Axendo) in Nederland. 10 (Umbraco) wereldwijd.

Bedrijfsprofielleeg veld
Verricht productontwikkeling van het cms?

Alleen third-party packages worden in Nederland ontwikkeld zoals uWebshop, CMSImport, Spindoctor en Axendo Form Designer.

Verricht zelf implementaties van het cms?

Ja, via partners.

Cms support

Ja, direct en via partners.

Applicatiebeheer

Ja, via partners.

SaaS mogelijk?

Ja, via partners en direct via Umbraco.com.

Implementatiepartners

Axendo, Umbraco Certified Partner
Kastanjelaan 6d, 3833 AN Leusden
Martijn Beumers, martijn@axendo.nl
+31 (0)33 432 30 38
www.axendo.nl

en o.a. Tam Tam, Mirabeau en Tribal. Zie voor een volledig overzicht http://umbraco.com/certified-partners.

Wordt gebruikt bij kleinere organisaties? (<100 werknemers)

Wordt gebruikt bij middelgrote organisaties?

Wordt gebruikt bij grote organisaties? (>500 werknemers)

Aantal implementaties/klanten

Meer dan 150.000 actieve installaties wereldwijd. Duizenden installaties in Nederland.

Klantportfolio (selectie)

Internationale sites zoals Peugot.com, Wired.co.uk, Microsoft MSDN, TechNet en ASP.NET.

Dance4Life, www.dance4life.nl
Buienradar.nl, www.buienradar.nl
Loket Aangepast Lezen, www.aangepast-lezen.nl
Unicef, www.unicef.nl

Aanvullende informatieleeg veld
Aanvullende informatie

Umbraco heeft nu meer dan 150.000 installaties wereldwijd en is een van de meestgebruikte .NET CMS van Nederland en daarbuiten.

Einde tabel