SharePoint 2013 (Microsoft)

Productinformatieleeg veld
Naam cms

Microsoft SharePoint Server 2013 of
SharePoint Online (onderdeel van Office 365)

Productomschrijving

Microsoft SharePoint 2013 verbetert de samenwerking tussen mensen. Met SharePoint 2013 kunnen werknemers websites opzetten waar ze informatie delen met anderen, documenten van begin tot eind beheren en rapporten publiceren waardoor iedereen betere beslissingen kan nemen.

Een van de sterke punten van het product is de Content Management functionaliteit. Grote en kleine organisaties wereldwijd maken gebruik van SharePoint om content intern te publiceren (intranet), te delen met partners (extranet) en om hun internet sites te bouwen en onderhouden.

onderscheid ten opzichte van concurrenten

Het SharePoint product biedt veel meer dan alleen een Content Management oplossing. Het biedt alle mogelijkheden van een Enterprise Content Management product, zoals bijvoorbeeld records management, afdwingen van compliancy en beveiligingsbeleid en metadata management. Daarnaast biedt SharePoint echter ook:

Communities - Uitgebreide mogelijkheden om ideeën en kennis te delen en personen en expertise te zoeken.

Insights - Geeft iedereen toegang tot de gegevens in databases, rapporten en bedrijfstoepassingen. Helpt gebruikers de juiste informatie te vinden zodat ze betere beslissingen kunnen nemen.

Search - De krachtige search engine van SharePoint maakt gegevens vindbaar waarbij mogelijkheden als verfijning, relevantie en zoekhistorie worden gebruikt om gebruikers te helpen de juiste informatie te vinden. Standaard kan de search engine gegevens uit diverse bronnen ontsluiten, van fileshares, websites en databases tot Lotus Notes. Met connectoren van derde partijen kan ook content uit bijvoorbeeld EMC Documentum, Hummingbird, Worksite en vele andere systemen geïndexeerd en doorzocht worden.

Tevens onderscheidt SharePoint zich door de naadloze integratie met de Office producten zoals Word, Excel en Outlook. De overeenkomsten tussen gebruikersinterfaces van SharePoint en producten uit de Office familie is zeer sterk en daardoor voor redacteuren heel herkenbaar.

Ook de integratie tussen SharePoint en Office is erg sterk. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld documenten en metadata bewerken en deze in- en uitchecken vanuit de Word client en kalenders uit SharePoint gebruiken in Outlook. Het is zelfs mogelijk om de, door gebruikers zelf in SharePoint beheerde, profielfoto's en gegevens te gebruiken in andere Microsoft producten zoals Outlook en Lync.

meest recente versie

Microsoft Office 365 SharePoint Online of Microsoft SharePoint Server 2013

Versiehistorie cms

De oorsprong van het product ligt in twee Microsoft producten die in 2007 samengevoegd zijn. Het product Content Management Server (laatste versie: 2002) en SharePoint (laatste versie: 2003) zijn samengegaan in Microsoft Office Server SharePoint 2007. De opvolger en tevens meest recente versie hiervan is Microsoft SharePoint Server 2013.

Policy rondom releases

Microsoft brengt elke paar jaar een nieuwe release uit waarbij het product tot nu toe elke keer zowel in de breedte als in de diepte zeer sterk is gegroeid.

Voor de SAAS oplossing is dit eens in de drie maanden.

Eerstvolgende release

Microsoft communiceert nog geen datum voor de volgende release van het product. De verwachting van de markt is dat de volgende versie eind 2015 zal verschijnen.

In de SAAS oplossing (SharePoint Online, onderdeel van Office 365) worden continue nieuwe verbeteringen toegevoegd.

Content invoer via de browserleeg veld
Browserondersteuning

De nieuwste browsers worden allemaal ondersteund.

CMS gebruiken met mobiel of tablet?

Ja. De gebruikerservaring is dan iets minder rijk (niet alle opties zijn beschikbaar vanaf een smartphone).

Nederlandstalige spelling checker

Ja, woorden met spelfouten worden onderstreept en bij het klikken op een woord worden alternatieven aan de gebruiker gepresenteerd, net zoals dit in bijvoorbeeld MS Word werkt. SharePoint biedt ondersteuning, waaronder spellingscontrole, voor 40 talen. Een volledige lijst is hier te raadplegen: http://technet.microsoft.com/en-us/library/ff463597.aspx

Plakken en automatisch schonen van MsWord teksten

Ja, standaard zal tekst inclusief opmaak geplakt worden. Een redacteur kan hier echter van afwijken en tekst zonder opmaakcodes plakken als 'platte tekst'.

Direct content in website bewerken (inline editing) ?

Ja, content in SharePoint wordt onderhouden vanuit de website. Hierbij wordt de content zoveel mogelijk getoond in de vorm en structuur zoals deze ook zichtbaar is voor de eindgebruiker (inline editing).

Publiceren rich media (video, documenten, geluid)

SharePoint biedt ondersteuning voor het koppelen van in principe elk soort content aan een pagina (content item). Er is ondersteuning ingebouwd om alle soorten plaatjes te tonen. Ook is er ondersteuning ingebouwd om WMV (Windows Media formaat) filmpjes af te spelen. Andere soorten geluid en fimpjes (zoals Flash en Quicktime) kunnen worden afgespeeld door gebruik van componenten van derde partijen. Het is daarnaast standaard mogelijk om bijvoorbeeld YouTube toe te voegen op een pagina.

Controle interne en externe links in de website

Ja, SharePoint geeft in een content pagina aan als er links niet (meer) werken. Links worden nooit automatisch verwijderd. Het is mogelijk een rapport te creëren van kapotte links, dit geldt alleen voor links naar interne content.

Automatische plaatsing afbeeldingen in media library?

Ja, een redacteur kan vanuit een artikel een of meer plaatjes toevoegen door middel van een dialoogvenster zonder het artikel te hoeven verlaten. Het plaatje wordt opgeslagen in een media bibliotheek. Optioneel kan het plaatje nog worden vergroot, verkleind of bijgesneden vanuit de browser.

Drag and drop verplaatsen van content

Ja, content kan binnen een pagina verplaatst worden. Ook kunnen pagina's en andere soorten content verplaatst worden in de structuur van de site.

Standaard meta data

Titel
Subtitel
Artikel datum
Contactpersoon (naam, e-mail adres, profiel foto)
Aangemaakt door (auteur)
Publicatie startdatum
Publicatie einddatum
Doelgroep
Kleine afbeelding tbv overzichten
Laatst gewijzigd door
Datum aangemaakt
Datum gewijzigd
Versie

Configuratie metadata

Ja er kan een metadata structuur worden opgebouwd waarin geconfigureerd is welke metadata elk soort content bevat waarbij per veld gekozen kan worden uit diverse typen (datum, tekst, ja/nee, en vele anderen). Met maatwerk is het zelfs mogelijk om eigen veldtypen te definiëren.

De content definities kunnen hiërarchisch zijn. Een voorbeeld hiervan is dat een pagina over een adelaar (een deel van) zijn velden erft van pagina's over vogels die weer een deel van zijn velden erft van pagina's over dieren. Op die manier is voor elk soort content een eigen metadata set te definiëren en kan content optimaal gestructureerd en voorzien van metadata worden om vindbaar en navigeerbaar te zijn.

Taxonomieën en thesauri

Ja, SharePoint heeft een Managed Metadata onderdeel waarin een complete hiërarchische taxonomie kan worden opgezet, inclusief vertalingen en synoniemen.

Zoek- en selectiemogelijkheden

SharePoint bevat een zeer krachtige search engine waarmee in diverse soorten content gezocht kan worden zoals onder meer webpagina's en MS Office documenten. Ook PDF´s en vele andere niet-Microsoft documenten zijn zeer eenvoudig doorzoekbaar te maken door middel van extra componenten (iFilters) die (al dan niet commercieel) beschikbaar zijn. De PDF iFilter is vrij beschikbaar bij Adobe.

SharePoint biedt verfijning om eenvoudig en snel de juiste informatie te vinden. Ook wordt rekening gehouden met de relevantie van documenten zoals de trefwoorden die voorkomen, klikafstand, metadata, etcetera.

Mogelijkheden pagina preview

De redacteur kan op een preview knop klikken om een preview te krijgen. De gewijzigde content kan ook tussentijds worden opgeslagen en gedeeld met collega redacteuren zonder dat de content al zichtbaar is voor andere gebruikers.

Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Ja, de URL kan zelf worden aangepast.

Publicerenleeg veld
Publiceren naar meerdere sites

Ja, SharePoint ondersteunt dit op meerdere manieren:

- Het content deployment framework ondersteunt publicatie naar meerdere sites zowel op gezette tijden als direct (quick deployment).
- Via het Content Management Interoperability Services (CMIS) protocol wordt publicatie naar andere content management systemen (bijvoorbeeld Alfresco, Open Text e.d.) ondersteund.

Meertaligheid

Dit kan zowel via de boomstructuur of direct in het CMS component zelf:
- Via de boomstructuur wordt één taal als hoofdtaal aangemerkt, de andere talen bevinden zich in een aparte tak en worden getriggerd als content gewijzigd is. Het tonen van de pagina's gaat automatisch op basis van de taalinstellingen van de gebruiker
- Het is ook mogelijk dit direct in het contentitem te doen en afhankelijk van de taalinstelling van de gebruiker de (vertaalde) content te tonen.

Het vertalen van pagina's kan handmatig door web redacteuren gedaan worden. Ook kan ervoor gekozen worden automatische vertaling te gebruiken.

meerdere karaktersets

Ja, alle unicode tekensets worden ondersteund.

Webrichtlijnen

SharePoint 2013 voldoet aan Web Content Accessibility Guidelines 2.0 (WCAG 2.0). Daarnaast voldoet SharePoint aan Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA) 1.0.

In de Nederlandse praktijk wordt vaak gerefereerd aan de Drempels Weg standaard. Een aantal overheden heeft deze standaard geïmplementeerd op haar SharePoint sites.

Dynamisch of statisch publiceren

Enkel dynamisch publiceren wordt ondersteund. Bij het opvragen van een pagina worden de inhoud, pagina layout en de stijlen altijd dynamisch gecombineerd tot de pagina die aan de eindgebruiker wordt getoond.

Personalisatie en targeting van content

Pagina's en onderdelen van de pagina kunnen gepersonaliseerd naar doelgroepen worden aangeboden. De doelgroepen kunnen gemaakt worden uit regels aangaande de (profiel)eigenschappen van de eindgebruiker. Via maatwerkontwikkeling kan personalisatie verder doorgetrokken worden.

Sessiemanagement

Eerst wordt de gebruiker geauthenticeerd. De authenticatie kan op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld door gebruik van de Windows login, een formulier of een vertrouwde authenticatieprovider zoals bijvoorbeeld LinkedIn of Facebook.

Eenmaal ingelogd wordt de sessie door een ticket of cookie (afhankelijk van de authenticatiemethode) gestuurd die een configureerbare levensduur heeft. Indien een bepaalde tijd geen activiteit heeft plaatsgevonden verloopt de sessie.

Zoekmachine

Ja, de hele website kan doorzocht worden. Ook de inhoud van documenten wordt geïndexeerd. Zoeken kan tegen de hele website of aparte sites.

Website toegankelijk bij niet operationeel cms?

Ja, indien de redactie- en publicatie omgeving zich op verschillende omgevingen bevinden.

Voorziening voor het chachen van pagina's

Ja

Mogelijkheden voor A/B of multivariate tests

Er is geen ondersteuning direct vanuit het pakket. Wel wordt alle gebruiksinformatie bijgehouden in de Webanalytics database, hierop kan een Multivariate test ontwikkeld worden.

Op welke wijze kan een webredacteur content voor andere schermformaten beheren en publiceren? (smartphone, tablet, etc.)

Via browser detectie kan een aparte stijl en layout geladen worden op het moment dat blijkt dat het een mobiele gebruiker betreft. Hiervoor worden zogenaamde Device Channels ingericht.

Customer engagement

De complete layouts en dialogen zijn aanpasbaar tot op pixel niveau. Hiervan zijn verschillende voorbeelden in de markt bijvoorbeeld: www.sharepointconference.com, ferrari.com en de.nl (Douwe Egberts).

Behavioural targeting en customer profiling

Op basis van de profieleigenschappen van een gebruiker kan maatwerk ontwikkeld worden om dit mogelijk te maken. Daarnaast wordt het gedrag van de gebruiker op de site in de webanalytics database vastgelegd.

CRM interfaces

De webanalytics database is een aparte database die gekoppeld en verrijkt kan worden met CRM gegevens (of vice versa).

Social media

Het is vrij eenvoudig om content naar social media te publiceren en knoppen zoals Facebooks 'like button' toe te voegen. Daarnaast heeft SharePoint zijn eigen social media kanaal zoals de Newsfeed waarin de sociale interactie van gekoppelde collega's gevolgd kan worden.

Naast een eigen Newsfeed kan ook Yammer gebruikt worden ter vervanging van de SharePoint Newsfeed. Yammer is een Social Media oplossing van Microsoft.

E-mail nieuwsbrieven

Ja, dit is vrij eenvoudig in te stellen via een combinatie van SharePoint en Outlook.

Beheer van het cmsleeg veld
Vereiste vaardigheden functioneel beheer

Voor wat betreft contentredactie is kennis van het redactieproces en HTML handig. Voor breder functioneel beheer is kennis van SharePoint en SharePoint Designer handig.

Beheer templates

Ja, de functioneel beheerder kan deze templates definiëren en wijzigen.

Template-editors

SharePoint Designer, Visual Studio

User management

Per site kunnen users of groepen van users toegevoegd worden in verschillende rollen (bijvoorbeeld designer, redacteur). Dit is de taak van de beheerder van de site. Deze kan ook gebruikers verwijderen of aanpassen en eventueel dit recht delegeren.

Er is geen maximum aan het aantal gebruikers.

Workflow management

Ja, er zijn out of the box workflows aanwezig voor goedkeuring, review en digitale handtekening. Deze kunnen verder ingericht worden in SharePoint. Daarnaast is het mogelijk om workflows aan te maken in Visio, SharePoint Designer en/of Visual Studio.

Kan de workflow zelfstandig worden aangepast?

Workflows zijn aan te maken in Visio, SharePoint Designer en/of Visual Studio.

Rollen en rechten in user management

De standaard configuratie is administrator, owner, designer, contributor en reader. Rollen kunnen aangemaakt, aangepast of verwijderd worden. Hier is geen maximum aan verbonden.

Status content items

Standaard zijn de volgende statussen aanwezig:
- Major - minor versie
- Approved - rejected
- Published - not published
- Checked out - Checked in
Indien gewenst kunnen nieuwe statussen toegevoegd worden.

Statusovergangen

Gewoonlijk via de tasklist in SharePoint en/of een email.

De statusovergang kan een trigger zijn voor maatwerk om andere logica in het contentredactieproces te brengen (denk bijvoorbeeld een SMS of een instant message).

Versiebeheer van content

Ja, een minor versie genereert een 0.1, 0.2, 0.3, etcetera versie. Een major versie (meestal ook de gepubliceerde versie) genereert de 1.0, 2.0, 3.0, etcetera versie. Versies kunnen met elkaar vergeleken worden en versies kunnen ook teruggerold worden. Versiebeheer is verder configureerbaar, het hoeft niet toegepast te worden of bijvoorbeeld enkel voor major versies. Verder is er een retentiebeleid voor versies implementeerbaar.

Functies voor content versioning en roll back

Ja

Security user management

In SharePoint kan op verschillende niveaus beveiliging ingesteld worden in de hiërarchie. Standaard overerven rechten uit een hoger niveau naar lager niveau. Dit gedrag kan aangepast worden waardoor een beveiliging op item niveau mogelijk is. SharePoint heeft tooling om de verdeling van rechten snel inzichtelijk te krijgen.

Integratie met LDAP, ActiveDirectory

Ja, Active Directory, LDAP, ADFS en andere claim gebaseerde authenticatieproviders worden ondersteund.

Voorziening voor web analytics

Ja, er zijn rapportages over het gebruik zoals:
- Bezoekers
- Paginaweergaven
- Verwijzende sites
- Browser gebruik
Het is mogelijk op basis van de gebruiksgegevens in de database eigen rapportages te bouwen.

Daarnaast zijn er rapportages voor het zoeken zoals:
- Meeste gebruikte zoektermen
- Zoektermen die geen resultaat opleverden
- Tijd die een zoekquery

Rapportages zijn delegeerbaar naar beheerders op (sub)site niveau.

Technische informatieleeg veld
Besturingssystemen

De 64-bit versie van Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 (SP1) Standard, Enterprise, of Datacenter OF de 64-bit versie van Windows Server 2012 Standard of Datacenter.

Webservers

IIS

Applicatieservers

De 64-bit versie van Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 (SP1) Standard, Enterprise, of Datacenter OF de 64-bit versie van Windows Server 2012 Standard of Datacenter.

Welke databases worden ondersteund?

De 64-bit versie van Microsoft SQL Server 2012.
De 64-bit versie van Microsoft SQL Server 2008 R2 Service Pack 1.

Hardware/server-specificaties

Minimumeisen: 64-bit, 4 cores of beter. Minimaal 12 GB aan geheugen. Minimaal 80 GB schijfruimte. Te gebruiken servers en specificaties zijn sterk afhankelijk van aantal gebruikers en gebruiksscenario.

Ondersteuning open standaarden

SOAP, XML, ODATA, JSON, REST, RSS.

Opleidingenleeg veld
Opleidingen

Ja, de hoogste vorm van training en certificering wordt door Microsoft zelf georganiseerd. Het gaat dan om de status van Microsoft Certified Architect (MCA) en Microsoft Certified Master (MCM). Ook biedt Microsoft zogeheten TechNet Masterclasses op diverse onderwerpen, waaronder SharePoint.

Daarnaast biedt Microsoft via haar trainingspartners een breed palet van programma's voor verschillende doelgroepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

- Microsoft Certified IT Professional (MCITP)
- Microsoft Certified Professional Developer (MCPD)
- Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS)

Tevens biedt Microsoft een zeer uitgebreide kennisbank met online trainingsfaciliteiten en online communities. Meer informatie hierover is te vinden op http://sharepoint.microsoft.com.

Supportleeg veld
1e- en 2e-lijns support

In SharePoint Online is 24x7 ondersteuning inbegrepen. Dit is alleen ondersteuning aan aangewezen beheerders.

Microsoft biedt zelf in het kader van haar Software Assurance programma een aantal support diensten. Zo bieden zij 'Extended 24x7 Problem Resolution Support' met een volledige telefonische ondersteuning voor alle producten van Microsoft, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Tevens bieden zij in dit kader toegang voor IT professionals tot de TechNet Plus Subscription website met allerlei content en downloads.

Daarnaast bieden veel van de implementatiepartners tevens support. Wortell biedt bijvoorbeeld SharePoint Business Support, daarmee wordt ondersteuning aan zowel IT als business geleverd door het aannemen en afhandelen van vragen, verzoeken, issues en foutmeldingen. Daarnaast biedt Wortell ondersteuning op het gebied van functioneel en applicatiebeheer.

Nederlandstalige documentatie

Ja. Microsoft biedt een internationale en een Nederlandstalige kennisbank voor alle SharePoint gerelateerde kennisbronnen, waaronder documentatie, online trainingen en online communities. Zie voor meer informatie http://sharepoint.microsoft.com en http://sharepoint.microsoft.com/nl-nl. Binnen deze portalen vind je ook informatie over applicatie beheer.

Gebruikersgroepen cms

Ja. Nederland kent een sterk georganiseerde gemeenschap van SharePoint gebruikers. DIWUG is het belangrijkste Nederlandse platform, daarnaast zijn er enkele kleinere initatieven zoals bijvoorbeeld sharepointforum.nl. Deze communities organiseren regelmatig gratis en betaalde evenementen en publiceren online en offline publicaties.

Voor SharePoint Online is de grootste en bekendste gebruikersgroep de Office 365 User Group Nederland.

Lbraries, tools en resources

Ja, de ingang voor alle SharePoint vragen voor verschillende doelgroepen is http://sharepoint.microsoft.com. Via deze ingang heeft u toegang tot alle SharePoint kennisbronnen. De belangrijkste bron voor (technisch) beheerders is Technet http://technet.microsoft.com. De belangrijkste bron voor ontwikkelaars is MSDN http://msdn.microsoft.com.

Licentieleeg veld
Licentiekosten cms

Licenties voor intranetsites worden uitgegeven volgens een server/CAL-model (Client Access License). Per SharePoint server is een server licentie benodigd en per gebruiker (seat) een CAL. Tevens is er de keuze tussen de 'Standard' en 'Enterprise' editie van het pakket. Voor een regulier CMS scenario (inclusief sociale en search functionaliteit) is de SharePoint 2013 standaard editie voldoende. De Enterprise editie voegt enkele modules toe, onder andere Business Intelligence, InfoPath web formulieren en Excel services. Voor ontwikkel, test en evaluatie doeleinden heeft Microsoft speciale licentiepakketten beschikbaar.

Overige kosten

SharePoint kan op twee manieren worden afgenomen:
als SAAS oplossing (onderdeel van Office 365);
als zelf te installeren product.

Voor Office 365 is het bedrag all-inclusive. Voor een vast bedrag per medewerker per maand wordt het pakket, de hosting, beveiliging en technisch beheer gedaan.

Voor de zelf te installeren versie van SharePoint zijn er geen andere kosten voor aanschaf of gebruik van SharePoint. De eventuele kosten voor support zijn afhankelijk van de vorm van de overeenkomst. Indien een overeenkomst op basis van Software Assurance wordt afgesloten heb je recht op updates en gebruik van de laatste versie van de software en betaal je daarvoor jaarlijkse kosten.
Tussen releases in worden Service packs en hotfixes uitgebracht. Deze zijn zonder kosten beschikbaar.

Daarnaast kunnen klanten een zogenaamde Enterprise Agreement (EA) afsluiten met Microsoft. Binnen deze agreement wordt naast de software op basis van Software Assurance tevens een set diensten aangeboden, zoals aanvullende ondersteuning, service vouchers, Microsoft eLearning en recht op de laatste versies. Een EA sluit men echter niet af over een SharePoint omgeving, maar heeft betrekking op alle Microsoft producten, die afgenomen worden door de organisatie. Men sluit dan met Microsoft een overeenkomst en jouw organisatie betaalt dan een vast bedrag per pc per jaar.

Let op: Als jouw organisatie een EA heeft, dan zijn over het algemeen de CAL's voor het intranet afgedekt. Hier hoeft dus niet extra voor betaald te worden.

Open source of closed source

De Microsoft SharePoint code is 'closed source'. Wel is een zeer groot deel van de sourcecode (alle .NET code op enkele onderdelen na) voor ontwikkelaars vrij in te zien.

Mogelijkheden voor proof of concept

Ja, Wortell heeft veel ervaring met het inrichten van SharePoint proeftuinen bij haar klanten en is bereid om dit voor geïnteresseerde klanten te verzorgen.

Escrow mogelijk?

Nee

Implementatie, hosting en beheerleeg veld
Programmeertalen voor implementatie cms

Elke Microsoft .NET programmeertaal wordt ondersteund. In praktijk wordt doorgaans C# gebruikt. Tevens is kennis van ASP.NET en kennis van het ontwikkelen van websites vereist: Javascript, HTML en CSS.

SharePoint 2013 kent ook een nieuw App framework. Hierin kunnen Apps ontwikkeld worden. Deze kunnen in elke gewenste programmeertaal worden gemaakt, maar hebben een HTML/JS frontend nodig.

Implementatie HTML5

Gezien de opzet van HTML 5 zijn er geen beperkingen om HTML 5 te publiceren. Wel kan het zo zijn dat de WYSIWYG editor van SharePoint geen HTML 5 tags toelaat.

HTML5 in gebruikersinterface

Ja

Procedure applicatiewijzigingen in OTAP straat

Er zijn twee ontwikkelmogelijkheden:
SharePoint Apps of WSP's.

SharePoint Apps
SharePoint Apps kunnen nadat deze zijn ontwikkeld op een OTAP omgeving worden geïnstalleerd. Dit door het uploaden van een App bestand of een download uit de SharePoint Store.

WSP's
Applicatie(wijzigingen) worden verpakt in zogeheten WSP packages. Deze worden in de ontwikkelomgeving gemaakt. Met deze packages kan maatwerk getest worden in de test- en acceptatieomgeving en daarna uitgerold worden naar de productie omgeving. Dit proces zorgt ervoor dat applicaties en -wijzigingen eenvoudig en foutloos kunnen worden uitgerold over alle SharePoint servers en omgevingen.

Vereiste vaardigheden voor applicatiebeheer

Idealiter de volgende:
- SharePoint 2013 Administrator certificering
- Windows 2012
- Active Directory
- IIS
- DNS
- SQL Server
- Powershell

Bedrijfsinformatieleeg veld
Bedrijfsnaam

Wortell

Adres

Schipholweg 641
​1175 KP LIJNDEN

Telefoonnummer

+31(0)20-7505050

E-mailadres

info@wortell.nl

Contactpersoon en functie

Danny Burlage
CTO Wortell en auteur van o.a. het boek "SharePoint 2013 in bedrijf"

URL website

www.wortell.nl

Actief sinds

1997

Aantal personeelsleden

Wortell bestaat uit ruim 100 specialisten.

Bedrijfsprofielleeg veld
Verricht productontwikkeling van het cms?

Nee, Microsoft-technologie is de basis.

Verricht zelf implementaties van het cms?

Ja. Organisaties hebben de mogelijkheid dit zelf te doen. Veel organisaties kiezen er echter voor zich te laten ondersteunen door een expertisepartner.

Cms support

Met haar SharePoint Business Support diensten zorgt Wortell dat jouw organisatie optimaal profiteert van haar SharePoint platform. Dat doen wij met de volgende diensten:

- Business Supportdesk: tweede en derde lijnsondersteuning van business en ICT. Vragen, verzoeken en foutmeldingen aannemen en de afhandeling ervan bewaken
- Functionele optimalisatie: gebruikersbehoeften inventariseren en adviseren over oplossingen, wijzigingen in het beheer, releaseplanning en de transitie naar de organisatie
- Applicatiebeheer: bugs verhelpen en nieuwe oplossingen uitrollen. Ondersteuning bieden bij disaster recovery en bij back-up- en restore-verzoeken.
- Preventief onderhoud: regelmatig uw SharePoint-platform analyseren en optimaliseren om zo problemen te voorkomen..
- Adoptie en training: het daadwerkelijke gebruik van uw SharePoint-platform meten om gerichte adoptie-interventies te kunnen inzetten. Gebruikers, power users en beheerders trainen en coachen-on-the-job. Job-aids ontwikkelen en inzetten.

Applicatiebeheer

Applicatiebeheer wordt aangeboden als onderdeel van de SharePoint Business Support Desk.

SaaS mogelijk?

SharePoint is als Software-as-a-Service aan te bieden. Deze online variant van SharePoint wordt door Microsoft aangeboden onder de noemer 'Office365'.

Office 365 biedt abonnementen die zijn toegesneden op de unieke behoeften van een organisatie. Voor Office365 betaal je een maandelijkse fee voor iedere gebruiker. Zo betaal je alleen voor wat je gebruikt, onafhankelijk van het formaat van de organisatie. Office 365 biedt een hoogwaardige beveiliging en een 24x7 serviceovereenkomst met Microsoft. Daarnaast biedt Office 365 een gegarandeerde beschikbaarheid van 99,9%.

Office 365 biedt eenvoudige beheersfuncties vanuit één locatie. Via de administratieomgeving beheert het IT-personeel gebruikersaccounts, toegangsrechten en is de status van alle Office 365 diensten in real-time te bekijken.

Implementatiepartners

Microsoft werkt met gecertificeerde implementatie partners. In Nederland gaat het hierbij bijvoorbeeld om system integrators. Wortell is zo'n system integrator. Door de nauwe samenwerking met Microsoft hebben we altijd de meest actuele kennis in huis. Daarnaast zijn we door onze mooie projecten al een aantal keer beloond met de Microsoft Partner of the Year Award. Hier zijn we best trots op.

Wordt gebruikt bij kleinere organisaties? (<100 werknemers)

Vrijwel geen van van onze opdrachtgevers heeft minder dan 100 werknemers.
Het gebruik van SharePoint Online (onderdeel van Office 365) onder dit klantensegment ligt hoger.

Wordt gebruikt bij middelgrote organisaties?

20% van onze opdrachtgevers heeft 100 tot 500 werknemers.
Het gebruik van SharePoint Online (onderdeel van Office 365) onder dit klantensegment ligt hoger.

Wordt gebruikt bij grote organisaties? (>500 werknemers)

80% van onze opdrachtgevers heeft meer dan 500 medewerkers.

Aantal implementaties/klanten

Wortell heeft ruim 300 klanten in Nederland. In meer dan 70% van deze gevallen wordt de Content Management functionaliteit van SharePoint ingezet.

Klantportfolio (selectie)

Bekende internationale websites op basis van SharePoint 2013 zijn o.a.
http://www.ferrari.com
http://www.viacom.com
http://www.volvocars.com
http://www.erickson.it
http://www.sharepointconference.com
http://www.spinebreakers.com,

In Nederland zijn dit o.a.
http://www.wortell.nl
http://www.de.nl
https://www.politieacademie.nl
http://www.prorail.nl
http://www.rai.nl
http://www.gvb.nl

Aanvullende informatieleeg veld
Aanvullende informatie

Wortell is door Microsoft verschillende keren verkozen als beste partner wereldwijd op het gebied van Office 365. Door de hechte relatie met Microsoft, onze verschillende mooie klanten en projecten, maar ook ons terugkerend onderzoek genaamd de Wortell HNW (Het Nieuwe Werken) Monitor houden we onze kennis van oplossingen, aansluitend op de behoeften in de markt, op hoog niveau.

Einde tabel