Liferay Portal CMS (Liferay)

Productinformatieleeg veld
Naam cms

Liferay Portal CMS

Productomschrijving

Liferay Portal CMS (Liferay) biedt een enterprise architectuur voor portals aan en maken gebruik van zogenoemde portlets.
Een portlet is een applicatie die een bepaalde functionaliteit biedt, zoals het tonen van nieuws, menu, weblog, etc.
De Liferay Portal biedt standaard een zestigtal portlets die de meest voorkomende functionaliteiten bevatten om een portal/website te bouwen, onderhouden en uit te bereiden. Met deze portlets kan men door middel van ‘drag and drop’ een portal te creëren. De ontwikkelkosten bestaan dan voornamelijk uit het implementeren van een visueel ontwerp. De oplossing is vooral geschikt voor organisaties die meerdere portals willen implementeren en veel waarde hechten aan hergebruik.

onderscheid ten opzichte van concurrenten

Vaak schaffen organisaties zowel een cms- als een portal-product aan om aan alle vereisten te voldoen. Hierdoor wordt voor veel functionaliteit dubbel betaald. Organisaties die ervoor kiezen om alleen een cms-product te gebruiken, lopen vaak tegen de limieten van het pakket aan en moeten dan investeren in aanvullend maatwerk. Alleen het aanschaffen van een portal-product biedt vaak
wel de gewenste infrastuctuur, maar niet de gewenste eindfunctionaliteit. Onze oplossing is een ‘best of both worlds’ oplossing zonder functioneel overlap tussen beide producten.

De Liferay Portal is een "All-in-One Package" De Liferay Portal wordt standaard geleverd met meer dan 60 out-of-the-box functionaliteiten. Dit maakt onze de oplossing zeer krachtig, flexibel en echt uniek. Daarnaast zijn eindgebruikers in staat de portal op een zeer gebruiksvriendelijke wijze te onderhouden en uit te breiden zonder tussenkomst van IT. De oplossing heeft een korte ‘time to market’ en een zeer hoge ROI.

meest recente versie

Liferay Portal Enterprise Edition 6.1 GA2
Liferay Portal Community Editions 6.1 GA3

Versiehistorie cms

3 (Q2 2006)
4 (Q1 2007)
5 (Q3 2009)
6 (Q3 2010)
6.1 (Q3 2011)
6.2 (Q4 2013)

Policy rondom releases

De releases van Liferay Portal CMS lopen gelijk met de major releases van de Liferay Portal de tijd er tussen is gemiddeld 18 maanden.

Eerstvolgende release

Versie 6.2 is in Q4 2013 verschenen.
Nog nadrukkelijker ondersteuning voor mobiele gebruikers zowel voor wen gebruik als met 'native' en 'hybride' apps.
Native mobiele apps die met het cms van de portal werken zodat web redacteuren met een specifieke app content kunnen bijwerken.
Voor het WCMS en het DCMS wordt een 'prullenbak' functie toegevoegd, verwijderde content is daarmee weer terug te halen.
Ook wordt inline editing in de pagina verbeterd en uitgebreid.

Content invoer via de browserleeg veld
Browserondersteuning

Liferay Portal is browser onafhankelijk.

CMS gebruiken met mobiel of tablet?

Liferay ondersteund via de browser alle mobiele devices. Er zijn geen belemmeringen bekend. Versie 6.2 zal specifieke apps voor web redacteuren krijgen.

Nederlandstalige spelling checker

Ja, deze is standaard beschikbaar en aan te passen naar eigen wens.

Plakken en automatisch schonen van MsWord teksten

Ja

Direct content in website bewerken (inline editing) ?

Ja, dat is standaard mogelijk. Wordt in versie 6.2 ook nog verbeterd.

Publiceren rich media (video, documenten, geluid)

Audio, video, etc. kunnen aan een content item gekoppeld worden. Previews worden getoond van content (documenten) die zich in de repository bevinden.

Controle interne en externe links in de website

Liferay Portal biedt de mogelijkheid om links naar pagina's te kiezen. Er vindt geen automatische correctie plaats.

Automatische plaatsing afbeeldingen in media library?

Ja, tevens kunnen alle (eind)gebruikers met de juiste rechten de pagina-indeling veranderen middels ‘drag and drop’ en dus eenvoudig een ‘mijn pagina’ inrichten.

Drag and drop verplaatsen van content

Ja

Standaard meta data

Standaard metadata zijn: auteur, trefwoorden, categorieen, publicatiedatum, archiefdatum en versie. Andere velden kunnen eenvoudig worden toegevoegd.

Configuratie metadata

Liferay Portal beidt de mogelijkheid om zelf extra attributen toe te kennen aan CMS content objecten en deze beschikbaar te maken aan de output kant.

Taxonomieën en thesauri

Ja, dat is mogelijk middels het taxonomie-portlet. Ieder content item kan gekoppeld worden aan een onbeperkt aantal taxonomie items.

Zoek- en selectiemogelijkheden

Een guided/parametric search. Met taxonomie zijn eventueel ook PDF- en MsOffice-documenten doorzoekbaar.
Voor PDF, MS Office document enandere documenten geld dat Liferay de aanwezig metadata van deze documenten extraheert en toont.
Van uiteenlopende documenten kan een thumbnail en preview in de browser worden getoond.
De Liferay Portal biedt standaard de mogelijkheid om documenten op inhoud te doorzoeken.

Mogelijkheden pagina preview

Voor content middels de previewfunctie. Optioneel kan de staging functie worden aangezet zodat een redacteur een pagina kan beoordelen voordat deze wordt gepubliceerd.

Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Ja, automatisch of middels de SEO portlet

Publicerenleeg veld
Publiceren naar meerdere sites

Ja, daarbij kunnen de rechten per site of per omgeving (aantal sites) ingesteld worden.

Meertaligheid

Liferay Portal biedt geen nieuwe boom structuur aan. Dezelfde pagina en content wordt aangeboden in meerdere talen. De Portal en het CMS toont de content in de voorkeurtaal. ALs de gebruiekr zijn voorkeur wijzigt en/of als een bedrijfsregel de Portal instrueert de taalinstelling van de browser te gebruiken dan wordt de content getoond die bij deze taalinstelling hoort. Indien niet alle content in alle talen aanwezig is wordt op die plek de als default ingestelde content getoond.

meerdere karaktersets

Ja

Webrichtlijnen

Binnen de Liferay Portal worden deze standaard ondersteund echter is het aan de implementatie partij om hier daadwerkelijk rekening mee te houden.
Liferay consultants hebben geblinddoekt een demo gegeven van Liferay Portal om aan te tonen dat de Portal en content volledig toegankelijk is voor mensen met een (visuele) beperking.

Dynamisch of statisch publiceren

De Liferay Portal publiceert standaard dynamisch. Echter is het mogelijk om een staging omgeving op te zetten waarbinnen de content beheerd wordt. Deze staging omgeving kan dan automatisch op vaste tijden als, delen of alleen wijzigingen publiseren naar de 'live' omgeving. Dit proces kan ook handmatig worden uitgevoerd.

Personalisatie en targeting van content

Het is mogelijk om gepersonaliseerde pagina’s aan te maken, waarbij per gebruiker of community aangegeven kan worden welke rechten men heeft (bijvoorbeeld ook het verplaatsen en/of toevoegen van portlets). Verder is er een aantal portlets dat gepersonaliseerde content kan tonen.
Middels de drools engine kan op basis van bv profiel kenmerken volledig gepersonaliseerd content aan de (geauthenticeerde) bezoeker getoond worden. Content kan zonder probleem 'properties' uit het profiel van de bezoeker gebruiken.

Sessiemanagement

De tijd die een gebruiker ingelogd blijft is instelbaar, deze is onafhankelijk van de rol van de gebruiker.

Zoekmachine

Er wordt standaard gebruikgemaakt van Apache Lucene, maar er is ook integratie met andere zoekmachines mogelijk. Integraties met SOLR en Google Search Applicance zijn beschikbaar. Er wordt gezocht in de inhoud van content items, metadata en alle gelinkte documenten (MsWord, PDF, etc). De content items waar de gebruiker geen rechten op heeft, worden niet getoond in de zoekresultaten.

Website toegankelijk bij niet operationeel cms?

Dit is afhankelijk van de installatie. Het is mogelijk om het cms volledig los van de ‘voorkant’ van de site te installeren. Standaard wordt echter gebruikgemaakt van een geïntegreerde installatie, wat inhoudt dat het cms altijd functioneel is als de site functioneel is. Deze zijn dan niet los van elkaar te zien. Naast de installatie met een los cms is het mogelijk om een cache voor het systeem te plaatsen die de pagina’s ook toont als het dynamische deel van de site niet functioneert.

Voorziening voor het chachen van pagina's

Dat is mogelijk voorzover het anonieme gebruikers betreft.

Mogelijkheden voor A/B of multivariate tests

De Liferay Portal biedt dit in verzie 6.2

Op welke wijze kan een webredacteur content voor andere schermformaten beheren en publiceren? (smartphone, tablet, etc.)

Dit is standaard voor handen binnen de Liferay Portal. Dit vergt echter wel een aangepaste vormgeving.

Customer engagement

De Liferay Portal bevat standaard een aantal portlets die de hiervoor kunnen worden ingezet. Zoals een forum, blogs dynamische content op basis van te configureren labels en of categorieen.

Behavioural targeting en customer profiling

Dit is mogelijk via een extra audit portlet die beschikbaar is voor de Liferay Enterprise Portal.

CRM interfaces

De Liferay Portal biedt dit niet standaard.

Social media

De Liferay Portal biedt standaard de mogelijkheid om alle portlets en content te delen met social networks als facebook etc.
Verder wordt door de Liferay Portal OpenSocial ondersteund waardoor externe social media apps binnen de portal voor iedereen beschikbaar en plaatsbaar zijn.

E-mail nieuwsbrieven

Binnen de Liferay Portal is dit niet standaard beschikbaar maar is middels plug-ins verkrijgbaar via de Marketplace als uitbreiding verkrijgbaar.

Beheer van het cmsleeg veld
Vereiste vaardigheden functioneel beheer

Dat is afhankelijk van het ambitieniveau. Minimaal is een cursus van een halve dag nodig.

Beheer templates

Ja, het template beheer is volledig geïntegreerd in de Liferay Portal.
De Liferay Portal biedt daarnaast de mogelijkheid om voor de invoer en uitvoer templates te gebruiken voor het cms.

Template-editors

De template ‘theme’ moet voldoen aan een vastgestelde set eigenschappen en bestaat uit o.a. een stylesheet en afbeeldingen. De template is te maken met b.v. Liferay IDE, Dreamweaver of een andere tool. Deze ‘theme’ template is vervolgens in te laden en toe te kennen aan een site of pagina.

User management

De Liferay Portal biedt een eigen user management systeem. Verder is het mogelijk om out-of-the-box te koppelen met Facebook of een andere OpenId provider en te koppelen met een LDAP server. Gebruikers kunnen aan beide kanten worden gewijzigd of ingevoerd met automatische updates. Er is geen maximum aan het aantal gebruikers.

Workflow management

Ja, workflow is volledig geïntegreerd in het systeem en kan op alle content items worden toegepast.

Kan de workflow zelfstandig worden aangepast?

Ja

Rollen en rechten in user management

Binnen de Liferay Portal zijn er een aantal standaard rollen beschikbaar. Daarnaast is er de mogelijkheid om zelf volledig vrij de rollen in te vullen. De Liferay Portal is rol-gebaseerd opgezet.

Status content items

Het Liferay Portal CMS biedt standaard een draft en een published status aan. Daarnaast is het mogelijk om binnen de workflow zelf nieuwe statussen toe te voegen.

Statusovergangen

Via een workflow taaklijst en/of e-mailnotificatie

Versiebeheer van content

Ja, middels versioning, terugrollen naar eerdere versies is uiteraard geen probleem.

Functies voor content versioning en roll back

Ja

Security user management

De Liferay Portal is rol gebaseerd, hierdoor is het mogelijk om per portlet aan te geven welke rollen wat kunnen en mogen.

Integratie met LDAP, ActiveDirectory

De Liferay Portal kan koppelen met LDAP, CAS, Facebook, NTLM, OpenID, OpenSSO en Siteminder voor het user management. Verder hebben wij zelf een koppeling gemaakt met LinkedIn.

Voorziening voor web analytics

Voor de Liferay Portal is er per "community" site de mogelijkheid om deze te koppelen met Google Analytics. Middels de Audit portlet en rapportage zijn alle acties en wijzigingen in de portal vast te leggen en te analyseren en rapporteren.

Technische informatieleeg veld
Besturingssystemen

Het systeem is gebaseerd op Java en draait op Unix, Linux, OSX en MS Windows.

http://www.liferay.com/products/liferay-portal/tech-specs

Webservers

Er is geen beperking is in webservers. Er is wel een aanbeveling voor de Apache webserver.

Applicatieservers

Hier geldt dat er geen beperking is in applicatie servers en/of servlet containers.

http://www.liferay.com/products/liferay-portal/tech-specs

Welke databases worden ondersteund?

Er geldt dat er geen beperking is in database servers.
http://www.liferay.com/products/liferay-portal/tech-specs

Hardware/server-specificaties

Minimale configuratie: Intel dualcore, 1 CPU, 4 Gb

Ondersteuning open standaarden

Hier geldt dat de volgende open standaarden beschikbaar zijn:
JSON, Hessian, Burlap, REST, RMI, Spring HTTP, WSRP (full support for 1.0 and 2.0) ,WebDAV, Open Social

http://www.liferay.com/products/liferay-portal/tech-specs

Opleidingenleeg veld
Opleidingen

Ja, trainingen zijn voor alle rollen beschikbaar (ontwikkelaars, portal admins, systeembeheerders, etc.).
Liferay voorziet zelf voor deze onderdelen een certificaten programma.
http://www.liferay.com/services/training

Supportleeg veld
1e- en 2e-lijns support

Middels een standaard support service overeenkomst van Componence, inclusief FAQ, webbased support en issue tracking.

Voor Liferay Enterprise Edition geldt dat er een support mogelijk is waarbij Componence als eerste lijn support optreed

Nederlandstalige documentatie

Ja, niet vrij beschikbaar

Gebruikersgroepen cms

Ja
http://www.liferay.com/community/user-groups

Lbraries, tools en resources

Ja, via de customer portal.

Licentieleeg veld
Licentiekosten cms

Voor de Liferay Portal geldt dat er twee versies zijn. Een vrij te gebruiken Community Editie en een Enterprise Editie. Voor de Enterprise Editie wordt geen licentie kosten in rekening gebracht, alleen klanten die een support & subscription overeenkomst aangaan krijgen een gebruiksrecht op de Enterprise Edition.
De prijs is op aanvraag beschikbaar.

Overige kosten

Geen licentie kosten, alleen een jaarlijks support & subscription fee.

Open source of closed source

Voor de Liferay Portal geldt dat deze Open Source is. Voor de Liferay Portal Community Editie geldt dat deze onder Lesser GNU Public License (LGPL) v2.1 wordt aangeboden.

Mogelijkheden voor proof of concept

Ja, dit doen we in veel gevallen ism een business partner.

Escrow mogelijk?

Dat is niet nodig, het product is Open Source en derhalve is er geen escrow.

Implementatie, hosting en beheerleeg veld
Programmeertalen voor implementatie cms

AJAX, Apache ServiceMix, ehcache, Groovy, Hibernate, ICEfaces, Java J2EE/JEE, jBPM, JGroups, Lucene, MuleSource ESB, Seam, Spring 3.0 & AOP, Struts & Tiles, Tapestry, Velocity, Ruby, Javascript, PHP, Python

Implementatie HTML5

Ja, De huidige versie van de Liferay Portal levert standaard HTML5 pagina's

HTML5 in gebruikersinterface

Ja

Procedure applicatiewijzigingen in OTAP straat

Er is volledige ondersteuning van OTAP. Hierbij wordt onder andere gebruikgemaakt van de functionaliteit die de Liferay Portal levert.

Vereiste vaardigheden voor applicatiebeheer

Basiskennis van een van de volgende talen; Java, Velocity, Freemarker, CSS, Javascript en kennis van de Liferay Portal

Bedrijfsinformatieleeg veld
Bedrijfsnaam

Liferay

Adres

Postadres: Liferay
Mergenthalerallee 77, 65760 Eschborn, Germany

Telefoonnummer

+31-71-8895610

E-mailadres

sales@liferay.com / ruud.kluivers@liferay.com

Contactpersoon en functie

Ruud Kluivers, Senior Manager Business Development Benelux

URL website

www.liferay.com

Actief sinds

2000

Aantal personeelsleden

300+

Bedrijfsprofielleeg veld
Verricht productontwikkeling van het cms?

Ja

Verricht zelf implementaties van het cms?

Nee, projecten en implementatie wordt gedaan door Liferay business partners. http://www.liferay.com/partners/service-partners

Cms support

Ja

Applicatiebeheer

Nee

SaaS mogelijk?

Nee

Implementatiepartners

Ja zie voor een overzicht per land http://www.liferay.com/partners/service-partners

Wordt gebruikt bij kleinere organisaties? (<100 werknemers)

5%

Wordt gebruikt bij middelgrote organisaties?

20%

Wordt gebruikt bij grote organisaties? (>500 werknemers)

75%

Aantal implementaties/klanten

In Nederland zijn meer dan 100 implementaties van Liferay Portal, wereldwijd kent Liferay Portal 300.000 implementaties en meer dan 2000 klanten.

Klantportfolio (selectie)

Radboud Universiteit Nijmegen,

Wolters Kluwer (diverse landen)

Delta Lloyd (Belgie),

Credoc (Belgie),

P&V Groep (Belgie)

Aanvullende informatieleeg veld
Aanvullende informatie

Gartner plaatst Liferay al 5 jaar in het Leaders & Visionairs kwadrant als enige Open Source product. Liferay is een onafhankelijk bedrijf zonder investeerders die de richting bepalen. De lange termijn focus heeft slechts tot doel de beste oplossing voor onze klanten en gebruikers te bieden.
Onderscheidingen en mening van analisten http://www.liferay.com/about-us/awards

Einde tabel