IBM Web Content Manager (IBM)

Productinformatieleeg veld
Naam cms

IBM Web Content Manager

Productomschrijving

IBM Web Content Manager (WCM) is een end-to-end content management oplossing voor het creëren, beheren en publiceren van content via websites, portals, mashups en feeds. Door middel van IBM WCM kunnen gebruikers zonder tussenkomst van ICT eenvoudig content creëren en beheren. Efficiency en de kwaliteit van websites worden vergroot doordat content creation in handen blijft van content experts, terwijl IT de verantwoording behoudt over beveiliging en integriteit.
Dankzij de geavanceerde personalisatiemogelijkheden, kan IBM WCM precies de juiste informatie leveren aan het juiste publiek, op het juiste moment.

onderscheid ten opzichte van concurrenten

IBM WCM onderscheidt zich van alternatieven in de markt door:
- Beschikbaar op verschillende platformen
- Uitstekende en naadloze integratie met IBM WebSphere Portal
- Integratie met groot aantal backend systemen
- Schaalbaarheid van het systeem maakt het geschikt voor zeer grote bezoekersaantallen.
- Beschikbaarheid van het systeem voor web sites die 24/7operatie vergen.
- Zeer uitgebreid en configureerbaar workflow model dat makkelijk aan werkprocessen is aan te passen
- Uitgebreide personalisatie mogelijk d.m.v. "business rules"
- Ondersteuning voor sociale content d.m.v. "tagging", "rating", "discussion", "wikis", "blogs" en "RSS feeds" functionaliteit

meest recente versie

7.0

Versiehistorie cms

Aptrix (vóór 2003)
ILWCM 1.1 (2003)
ILWCM 2.0 (2004)
ILWCM 2.5 (2004)
ILWCM 5.1 (2005)
ILWCM 6.0 (2007)
ILWCM 6.1 (2008)
IBM WCM 7.0 (2010)

Policy rondom releases

Gemiddeld is er per jaar één major release en zijn er meerdere subreleases.

Eerstvolgende release

De volgende release van IBM WCM is versie 8. De release datum voor deze versie is nog niet vrijgegeven.

Content invoer via de browserleeg veld
Browserondersteuning

Voor het bekijken van content op web sites bestaan er geen door het product opgelegde restricties en kunnen alle gangbare browsers worden gebruikt, mits er niet gebruik gemaakt wordt van functionaliteit die niet door alle browsers wordt ondersteund.

Voor de online authoringomgeving is er ondersteuning van de volgende browsers: Microsoft Internet Explorer 5.5 SP2 en hoger; Mozilla Firefox 1.3, 1.4, 1.5 en 1.6 en hoger; Apple Safari 3.0 en hoger; Opera 7.1 en hoger. Voor specifieke functionaliteit is een Java-plugin noodzakelijk.

CMS gebruiken met mobiel of tablet?

Functionaliteit wordt via de browser aangeboden en stelt geen bijzondere eisen aan computer- en/of netwerktechnologie. Ondersteuning wordt daarom geboden voor Windows, Linux en Apple Mac en talloze mobiele browsers. Ook het gebruik van virtuele desktops wordt ondersteund.

Nederlandstalige spelling checker

Ja

Plakken en automatisch schonen van MsWord teksten

De geintegreerde WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor kan teksten uit MsWord kopiëren en importeren met behoud van opmaakcodes die automatisch naar equivalente HTML opmaak wordt geconverteerd.

Direct content in website bewerken (inline editing) ?

Ja

Publiceren rich media (video, documenten, geluid)

IBM WCM biedt de mogelijkheid om content zoals afbeeldingen, geluid, video, documenten, flash objecten etc. in content op te nemen. Deze objecten kunnen eenvoudig worden beheerd en hergebruikt door ze categoriseren en op te nemen in content bibliotheken.

Controle interne en externe links in de website

Links worden beheerd en bewaakt door IBM WCM. Bij elke wijziging wordt een controle uitgevoerd en wordt, afhankelijk van de wijziging, de link gecorrigeerd. Bij een verwijdering krijgt de beheerder een overzicht van de links en kan hij of zij kiezen voor een correctie of verwijdering van de link.

Automatische plaatsing afbeeldingen in media library?

Afbeeldingen kunnen automatisch worden geplaatst in een media library.

Drag and drop verplaatsen van content

Ja

Standaard meta data

Content items kennen standaard de volgende metadatavelden: naam, titel, omschrijving, auteurs, eigenaren, publicatie- en vervaldatum, categorieën en trefwoorden. Het is mogelijk om metadata-velden toe te voegen, te verbergen of automatisch te laten vullen.

Configuratie metadata

Ja

Taxonomieën en thesauri

Ja, een taxonomie is aanwezig. Categorieën kunnen aan content worden toegekend ter profilering.

Zoek- en selectiemogelijkheden

Een zoekmachine wordt meegeleverd die gebuikt wordt om web content doorzoekbaar te maken. Afhankelijk van de licentievorm heeft deze de mogelijkheid om naast content in WCM te doorzoeken ook in portal-pagina’s en/of andere, informatiesystemen te zoeken. Dit kan ook content op web sites van derde partijen betreffen. Gekoppelde bestanden (MsOffice, ODF en PDF) kunnen ook worden doorzocht. De zoekmachine houdt rekening met de rechten van de gebruiker. Deze zal dus geen resultaten krijgen voor content waartoe hij of zij geen toegang heeft.

Mogelijkheden pagina preview

Middels de preview-button kan de pagina voorafgaand aan publicatie bekeken worden. De content kan zowel bekeken worden in een webpagina als in een portalpagina.

Door content te bundelen in een project kunnen content wijzigingen, verwijdering etc. in een nieuwe context worden bekeken alvorens alle content in het project ineens kan worden gepubliceerd.

Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Ja, indien gewenst is dit mogelijk.

Publicerenleeg veld
Publiceren naar meerdere sites

Ja. Daarnaast kan de content van verschillende sites tevens van verschillende publicatie-templates worden voorzien, met elk hun eigen "look and feel".

Meertaligheid

Meertalige content wordt in een en dezelfde boomstructuur opgeslagen. Workflow-processen kunnen worden gedefinieerd voor de verschillen taalvarianten van content en objecten.

meerdere karaktersets

Ja

Webrichtlijnen

De content kan worden gecontroleerd op en geconverteerd voor toegankelijkheid volgens de Section 508 en/of WCAG richtlijn.

Dynamisch of statisch publiceren

IBM WCM is uitermate geschikt voor dynamisch publiceren. Statisch publiceren wordt eveneens ondersteund (prerendering). Men kan ook kiezen voor een mix van statisch en dynamisch publiceren.

Personalisatie en targeting van content

De content kan gepersonaliseerd worden aangeboden op basis van business rules. Deze business rules kunnen onder andere gebruik maken van profiel informatie van de gebruiker, zijn groep en/of rol, metadata definities, etc.
Integatie met externe "business rule management" systemen is ook mogelijk.

Sessiemanagement

IBM WCM kan content aan bieden voor niet-ingelogde gebuikers en ingelogde gebruikers. Sessiemanagement wordt door de applicatie- of portalserver bewaakt.

Zoekmachine

Ja, IBM WCM heeft een zoekmachine. Inhoud van documenten en content van externe web sites kan ook worden doorzocht (afhankelijk van licentievorm).

Website toegankelijk bij niet operationeel cms?

Ja, de website kan volledig toegankelijk blijven. Dit is afhankelijk van de configuratie. De website kan bijvoorbeeld toegankelijk blijven maar mogelijk met minder geboden functionaliteit.

De redactieomgeving kan van de publicatieomgeving gescheiden worden, waardoor toegankelijkheid bij wegvallen van de redactieomgeving kan worden gegarandeerd.

Men kan kiezen voor pre-rendering (publicatie naar een HTTP server).

Daarnaast kan het systeem als highly available worden geconfigureerd waardoor de kans op uitval minimaal is.

Voorziening voor het chachen van pagina's No answer were given.
Mogelijkheden voor A/B of multivariate tests

Voor het uitvoeren van eenvoudige A/B of multivariatie tests kunnen business rules worden opsteld.

Meer uitgebreide scenarios kunnen worden gestest door toevoeging van optionele modules.

Op welke wijze kan een webredacteur content voor andere schermformaten beheren en publiceren? (smartphone, tablet, etc.)

IBM WCM hanteert een strikte scheiding tussen content en publicatievorm. Content kan voor verschillende toepassingen worden hergebruikt door gebruik te maken van verschillende publicatie templates. Standaard kan ook worden voorzien in publicatievormen voor mobiele gebruikers (telefoons, smartphones en tablets).

Customer engagement

IBM WCM biedt standaard ondersteuning voor "Social Networking" functies. Er is ondersteuning voor:
- "Tagging"
- "Rating"
- "Commenting"
- "Blogs"
- "Wikis"
- "RSS feeds"

Behavioural targeting en customer profiling

IBM WCM kan worden uitgebreid en geïntegreerd met IBM Coremetrics en IBM Unica voor uitgebreide click- en gedragsanalyse, customer profiling functionaliteit en combinaties hiervan. IBM WCM is onderdeel van IBM´s "Social Business" portfolio.

CRM interfaces

Hiervoor is een API beschikbaar.

Social media

IBM WCM is onderdeel van IBM´s "Social Business" portfolio en faciliteert standaard RSS feeds voor het publiceren van content. Door middel van de AddThis functionaliteit kan content worden gedeeld op Facebook, Twitter, LinkedIn, via email en vele andere kanalen.

E-mail nieuwsbrieven

Nee

Beheer van het cmsleeg veld
Vereiste vaardigheden functioneel beheer

Kennis van de IBM WCM-applicatie aangevuld met HTML en CSS kennis.

Beheer templates

Er bestaan twee soorten templates: authoring templates en presentatie-templates. De functioneel beheerder kan de templates definiëren en wijzigen. In het algemeen zal het presentatie-template door een webpage designer worden gedefinieerd. De authoring template wordt doorgaans gedefinieerd door de functionele beheerder.

Templates kunnen zelf worden gedefineerd en gewijzigd.

Template-editors

De authoring template editor is onderdeel van de IBM WCM-applicatie. Er bestaat ook een aangepast portlet met een eenvoudige editor. De presentatie-templates kunnen met diverse tools worden aangepast.

User management

User management is geregeld in de basis van de applicatie. In de applicatie zelf worden rechten toegekend aan bepaalde personen of groepen. Deze zijn doorgaans gedefinieerd in een bestaande LDAP directory service, maar men kan ook de ingebouwde gebruikersdatabase gebruiken. Er worden faciliteiten geboden voor de invoer van gebruikers. Hiervoor kan desgewenst een bestaande directory worden gebruikt.

Workflow management

Ja

Kan de workflow zelfstandig worden aangepast?

Ja

Rollen en rechten in user management

Er is een aantal standaard rollen voorgedefiniëerd (administrator, auteur, approver, etc.), daarnaast kunnen additionele rollen gedefinieerd worden met eigen toegangsrechten en workflow definities. Per object in het content management systeem kan aangegeven worden of men de live content mag zien. In IBM WCM kan men per onderdeel onderscheid maken tussen lezen, wijzigen en verwijderen. Wie het document moet/mag goedkeuren, wordt in het workflowsysteem aangegeven.

Status content items

Dat is volledig flexibel. De status is afhankelijk van de workflowdefinitie. Veelal wordt Draft-Approved-Published-Expired gebruikt.

Er kunnen nieuwe statussen worden gedefinieerd en toegevoegd.

Statusovergangen

De wijze van notificatie, bijvoorbeeld via e-mail, kan via de workflow worden aangegeven.

Versiebeheer van content

Ja, per item of meerdere/alle items in één keer

Functies voor content versioning en roll back

Ja

Security user management

De applicatie is op verschillende niveaus beveiligd, van ‘live content’ tot en met de rechten op objecten in de IBM WCM bibliotheken.

Integratie met LDAP, ActiveDirectory

Ja, er is ondersteuning voor diverse LDAP Directory Systemen, zoals IBM Directory Server, Domino, Active Directory, Novell eDirectory en Sun One.

Voorziening voor web analytics

Het gebruik van de site wordt vastgelegd in logbestanden en database tabellen. Deze kunnen worden geraadpleegd voor rapportage doeleindn.

Rapportage van de gegevens teven plaatsvinden via een product van derden.

Technische informatieleeg veld
Besturingssystemen

AIX, IBM iSeries, Solaris, Redhat Linux, SuSE Linux, MsWindows 2000, 2003, 2008, XP, Vista, 7

Webservers

IBM HTTP Server, Apache, IBM Lotus Domino server, MS Internet Information Server, Sun One WebServer

Applicatieservers

WebSphere Application Server 7

Welke databases worden ondersteund?

DB2 versie 9,
Oracle Standard en Enterprise Edition 10g, 11g
MsSQL Server 2005 SP2, 2008

Hardware/server-specificaties

Hardware-suggestie:
- IBM pSeries met IBM Power family processor
- IBM iSeries 5.4, 6.1 of 7.1 met recent System i5 and eServer i5 models with at least 3800 CPW of System i model 820 with processor feature 2395
- Windows op Intel processoren 1GHz of meer
of vergelijkbare rekenkracht van andere leveranciers
Geheugen: 2 Gb geheugen of meer wordt aanbevolen.

Ondersteuning open standaarden

- Java/J2EE
- SOAP
- XML
- JSR170
- REST RSS/Atom
- SQL

Opleidingenleeg veld
Opleidingen

Ja, er bestaan opleidingen voor beginners en voor gevorderden alsmede trainingen via IBM partners.

Supportleeg veld
1e- en 2e-lijns support

Support is onderdeel van de licentie en geregeld d.m.v. een support overeenkomst. Afhankelijk van de supportovereenkomst wordt telefonisch of per e-mail support geleverd. Het is ook mogelijk een aangwezen contactpersoon aan te wijzen die pro-actief contact houdt om problemen voor te zijn en op te lossen indien nodig.

Voor meer informatie zie: https://www-01.ibm.com/software/lotus/passportadvantage/softwaremaintenance.html

Nederlandstalige documentatie

Ja

Gebruikersgroepen cms

Een internationaal forum is te vinden op www-306.ibm.com/software/lotus/support/Lotus-webcontent-mgmt/support.html. Verder zijn er internationaal diverse nieuwsgroepen en wiki’s. Er zijn gebruikersgroepen voor WebSphere, Lotus en IM Collaboration Solutions & Social Business zoals de stichtingen/verenigingen SNUG, COMMON e.a.

Lbraries, tools en resources

Ja

Licentieleeg veld
Licentiekosten cms

De prijs is afhankelijk van de versie en het aantal benodigde CPU’s. De prijs per CPU loopt vanaf ongeveer 10.000 euro. Het licentiemodel is gebaseerd op het aantal en soort processoren, gemeten door middel van Processor Value Units (PVU’s).

Overige kosten

Een contract voor support en onderhoud kan men na het eerste jaar afsluiten.

Open source of closed source

Closed source

Mogelijkheden voor proof of concept

Ja

Escrow mogelijk?

Nee

Implementatie, hosting en beheerleeg veld
Programmeertalen voor implementatie cms

HTML
CSS
JSP
Java

Implementatie HTML5

HTML5 kan voor contentpublicatie gebruikt worden

HTML5 in gebruikersinterface

Nee

Procedure applicatiewijzigingen in OTAP straat

Wijzigingen in content en design worden middels syndicatie aan de diverse omgevingen doorgegeven.

Vereiste vaardigheden voor applicatiebeheer

Kennis van de eigenschappen van de IBM WCM-applicatie en beperkte kennis WebSphere Portal Server.

Bedrijfsinformatieleeg veld
Bedrijfsnaam

IBM Nederland NV

Adres

Johan Huizingalaan 765, 1066 VH AMSTERDAM

Telefoonnummer

+31(0)20 513 51 51

E-mailadres

E-mails kunt u versturen via de contactformulieren op http://www.ibm.com/contact/nl/nl/

Contactpersoon en functie

Ron Boevink, Sales Manager Benelux IBM Collaboration Solutions

URL website

http://www-01.ibm.com/software/lotus/products/webcontentmanagement

Actief sinds

1911

Aantal personeelsleden

ca. 4000 / ca. 360.000

Bedrijfsprofielleeg veld
Verricht productontwikkeling van het cms?

Nee

Verricht zelf implementaties van het cms?

Ja

Cms support

Ja

Applicatiebeheer

Ja

SaaS mogelijk?

Ja, IBM biedt een reeks van cloud- en hostingservices op individuele contractbasis en in diverse andere vormen via business partners.

Implementatiepartners

Ja, IBM heeft tienduizenden partners wereldwijd en circa 200 in Nederland. Zie onze partner website: www-5.ibm.com/nl/partners.

Wordt gebruikt bij kleinere organisaties? (<100 werknemers)

Geen opgave (red.)

Wordt gebruikt bij middelgrote organisaties?

Geen opgave (red.)

Wordt gebruikt bij grote organisaties? (>500 werknemers)

90%

Aantal implementaties/klanten

Specifiek met IBM Web Content Management: in Nederland honderden, wereldwijd vele duizenden.

Klantportfolio (selectie)

Op individuele aanvraag beschikbaar.

Aanvullende informatieleeg veld
Aanvullende informatie

IBM Software is wereldmarktleider op een groot aantal terreinen. Als voorbeeld noemen we dat de IBM B2B (business to business) integratie- en ecommerce software maar liefst 91% van alle Fortune 100 bedrijven bedient.
Daarnaast is IBM de nr 1 in B2B Integratiesoftware (volgens onderzoeksbureau Gartner) en de nr 1 in social business software (volgens onderzoek van IDC).

Einde tabel