Adobe_exp_manager600x120

Experience Manager (Adobe)

Productinformatieleeg veld
Naam cms

Adobe Experience Manager

Productomschrijving

Adobe Experience Manager stelt marketeers in staat om online klantervaringen te creeeren, beheren en optimaliseren . Hierdoor kunnen merken zich versterken door de vraag ernaar te stimuleren en het bereik te vergroten. De oplossing integreert naadloos met het brede portfolio van industry-leading tools die de marketeer eenvoudig, snel en succesvol campagnes laat uitvoeren. Adobe Experience Manager faciliteert de samenwerking met IT door een unified platform en tooling die hen in staat stelt om snel te te ontwikkelen, beheren en uitrollen van nieuwe templates, designs en componenten voor web, mobiel en social kanalen voor eindgebruikers.
Om een digitale marketing strategie ten uitvoer te brengen bestaat Experience Manager uit:
- Een gebruiksvriendelijke web content magagment applicatie
- Digital Asset management (DAM)
- Social Communities

onderscheid ten opzichte van concurrenten

Volledig op browsertechnieken gebaseerde What You See Is What You Get content editing voor websites, mobile sites en nieuwsbrieven (geen installaties of complexe formulieren nodig, eenvoudig in het gebruik).

Nauwe integratie met andere onderdelen van de Adobe Marketing Cloud zoals Adobe Analytics (SiteCatalyst), Adobe Target (Test & Target), Adobe Scene7 en natuurlijk de Adobe Creative Cloud.

Technologisch toonaangevend platform gebaseerd op open standaarden als JCR, Sling en OSGi dat volledig en zeer snel in de cloud uitgerold kan worden (bijvoorbeeld Amazon cloud).

Adobe Experience Manager werd als enige CMS beoordeeld als Leider in de Forrester Wave "Web Content Management For Digital Customer Experience" in 2013.

meest recente versie

CQ5.6

Versiehistorie cms

5.6: Februari 2013
5.5: Februari 2012
5.4: Februari 2011
5.3: Februari 2010

Policy rondom releases

Doorgaans zijn er 1 a 2 patches of update packs per kwartaal beschikbaar en is er een grote release (.X) per jaar. Nieuwe versies (X.0) zijn er elke 42-54 maanden. Elke grote release en nieuwe versie wordt vooraf gegaan door een early access en een beta testing programma voor klanten die geÏnteresseerd zijn om hier in deel te nemen.

Eerstvolgende release

Versie 5.6 is slechts enkele weken voor het schrijven van dit document beschikbaar gekomen. Belangrijkste vernieuwingen zijn:
- WCM met support om Launches in parallel voor te bereiden
- Preview en optimalisatie van gebouwd sites met responsive design in WCM
- Marketing Campagnes met eenvoudige landing pages import en export naar ExactTarget
- eCommerce met hybris integratie
- Media Publisher met authoring van digitale magazines met Digital Publishing Suite
- Verbeterde integratie met de Adobe Marketing Cloud
- Uitbreiding van set aan compomenten om social communities te bouwen
- Touch-optimized user interface voor Digital Asset Management

Content invoer via de browserleeg veld
Browserondersteuning

Internet Explorer 8, 9 en 10
Firefox 19 en recenter
Chrome 25 en recenter
Safari 6

Voor details zie https://dev.day.com/docs/en/cq/current/deploying/technical_requirements.html#Supported Client Platforms

CMS gebruiken met mobiel of tablet?

Ja. Met AEM 5.6 heeft Adobe een nieuwe user interface geintroduceerd die touch-enabled is en de auteur omgeving is in responsive design opgebouwd. Dit is een aanzienlijk verschil ten opzichte van de klassieke user interface aangezien het ontworpen is voor zowel desktop als mobiele devices.

Nederlandstalige spelling checker

De standard CQ installatie bevat woordenboeken voor British English (en_gb) en American English en_us). Het is echter mogelijk om meer woordenboeken toe te voegen naar gelang de behoefte aangezien de spellingcheck woordenboeken ondersteund van het het MySpell format voor OpenOffice.org v2.0.1, welke kostenloos beschikbaar is op het web.

Plakken en automatisch schonen van MsWord teksten

Ja

Direct content in website bewerken (inline editing) ?

De editor van de Experience Manager is de gebruiksvriendelijke WYSIWYG drag-and-drop user interface die standaard en zonder plugins met een browser te gebruiken is. De editor biedt een inline editing ervaring en kan redacteuren of marketeers, gebaseerd op hun rol en rechten binnen de organisatie, de juiste bouwblokken voor de site aanbieden. De editor is naadloos gekoppeld met het Digital Asset Management gedeelte van Experience Manager, en biedt tevens spell check functionaliteit, toegang tot versiebeheer, workflows, tagging, audit logs, translatie en geavanceerde eigenschappen van de site.

Publiceren rich media (video, documenten, geluid)

CQ DAM biedt de mogelijkheid om digital assets te delen en te distribueren. CQ DAM is als Digital Asset Management oplossing volledig geïntegreerd in CQ WCM. Basis functionaliteiten zijn geborgd in CQ WCM.

Controle interne en externe links in de website

Links worden gecontroleerd en een visuele representatie geeft aan of de link werkt of niet. Er is een externe link checker.

Automatische plaatsing afbeeldingen in media library?

Ja, Adobe Experience Manager heeft een geintegreerde DAM (Digital Asset Management Systeem).

Drag and drop verplaatsen van content

Ja, middels drag-and-drop. Tevens kan er middels drag-and-drop een kolommenstructuur aangemaakt worden op de site.

Standaard meta data

Day CQ5 biedt de mogelijk om vocabulaires, taxonomies en folksonomies via the Tag administratie functionaliteit te managen. Tags worden gebruikt om snel en makkelijk content/assets te classificeren binnen de website. Dit is inclusief XMP, Dublin Core, IPTC en EXIF metadata die ook automatisch herkend kan worden bij geüploade assets.

Configuratie metadata

Ja

Taxonomieën en thesauri

Vocabulaires, taxonomies en folksonomies worden via de Tag Administratie functionaliteit beheerd. Tags kunnen worden gegroepeerd. Door deze hiërarchieën worden taxonomies gebouwd. De taxonomies kunnen gedefinieerd en gestructureerd zijn, maar ook los en flexibel. Of een mix van voorgedefinieerde taxonomies en opkomende folksonomies is mogelijk.
De ingebouwde zoekmachine beschikt over functionaliteiten als Search Terms, Near Terms, next to en Synonyms. Tevens kunnen de taxonomieen in meerdere talen beheerd worden

Zoek- en selectiemogelijkheden

Een volledige Enterprise level zoekmachine is geïntegreerd. Alle content wordt volledig geïndexeerd en is doorzoekbaar. De zoekmachine is beschikbaar voor het CMS, DAM en de websites.

Mogelijkheden pagina preview

De Adobe CQ5 authoring gebruikers interface ondersteunt volledige pagina- en site preview.

Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Adobe Experience Manager ondersteunt zoekmachine vriendelijke URLs, controle over pagina titels, omschrijving, keywords etc, paragraaf formattering in Rich Tech Editor, ondersteuning voor ALT text bij beelden, logische naamgeving voor plaatjes (middels de DAM functionaliteit). Ook zijn er klanten die CQ5 hebben geintegreerd met OpenCalais voor diepgaandere automatisering van SEO optimalisatie.

Publicerenleeg veld
Publiceren naar meerdere sites

Met CQ5 kun je meerdere websites handmatig beheren. Bij een beperkt aantal sites in dezelfde taal (drie tot vijf) is een handmatig proces mogelijk. Als het aantal sites toeneemt of als er meerder talen benodigd zijn, dan wordt het meer efficient om gebruik te maken van een geautomatiseerde functionaliteit: de Multi Site Manager (MSM). De MSM definieert de relaties tussen sites en kan ook bepalen in welke mate hergebruik of controle op andere websites wordt toegestaan. Eenmaal geconfigureerd dan kan dit MSM dit automatisch doen.

Meertaligheid

Er wordt een aparte boomstructuur opgezet waarbij een directe link is tussen de verschillende talen. Per pagina is meteen te zien in welke talen deze beschikbaar is. Wanneer een bronbestand vertaald wordt kan de vertaler van de gelokaliseerde pagina eenvoudig zien welke wijzigingen er zijn geweest ten opzichte van de versie van het brondocument toen deze vertaald werd.

meerdere karaktersets

Ja (bijvoorbeeld Latijnse karakters, maar ook Japanse en Chinese karakters)

Webrichtlijnen

CQ is ontwikkeld met het oog op volledige compliance met de zogeheten Web Accessibility Guidelines. Bepaalde aspecten ervan maken deel uit van CQ, en andere aspecten moeten tijdens het project worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld: met CQ WCM kunnen Content Applications worden gemaakt die kunnen worden gebruikt op een manier waarbij het niet nodig is dat de gebruiker kan zien, of waarbij gebruik wordt gemaakt van Assistive Technology voor doven of slechthorenden.

Dynamisch of statisch publiceren

De CQ-kernprocessen verwerken content op een dynamische manier en bieden met name de voordelen van een zogeheten 'frying' CMS. Door deze dynamische capaciteit te combineren met de compleet aan te passen cachingregels in de Dispatcher, kunnen op CQ gebaseerde webapplicaties ook profiteren van de voordelen van een 'baking' CMS. CQ kan daarnaast worden gebruikt om geheel statische content te genereren die kan worden uitgerold via webservers die fysiek gescheiden zijn van de contentmanagementomgeving.

Personalisatie en targeting van content

Via de krachtige Targeting module wordt zowel impliciete als expliciete personalisatie geboden. Gebruikmakend van onder andere user profile, segmentatie, clickstream, social data, commerce data of klant specifieke bronnen. Tevens is er geïntegreerde functionaliteit met Adobe Target (voorheen Omniture Test & Target), een SaaS-gebaseerde personalisatieoplossing.

Sessiemanagement

Browser/HTTP Sessies worden niet gebruikt in CQ,

Zoekmachine

CQ heeft een eigen zoekfunctionaliteit die gebaseerd is op de Apache Jackrabbit query en indexing engine die op zijn beurt is gebaseerd is op Apache Lucene. .

Deze doorzoekt alle content op de site, inclusief documenten, forums, metagegevens, flashbanners, enzovoort, en biedt full text search in documenten afkomstig uit kantoorapplicaties, zoals Word- en pdf-documenten. Alle content, ook in documenten, wordt ogenblikkelijk geïndexeerd wanneer deze naar het systeem wordt geüpload. Full-text search vindt ook metagegevens (zoals auteur, wijzigingsdatum, ID's, workflowstatus enzovoort) en respecteert alle toegangsrechten, zodat de gebruiker alleen die resultaten te zien krijgt waartoe hij gemachtigd is ze te lezen.

CQ (of eigenlijk de repository, CRX) implementeert alle zoekfunctionaliteit zoals gedefinieerd in de JCR 2.0-specificatie (JSR 283), zoals:
- JCR-SQL2, een querysyntaxis gebaseerd op SQL
- JCR-JQOM (JCR Java Query Object Model), die een query weergeeft als een boomstructuur van Java-objecten
- Opgeslagen query's
- Inner en outer joins
- Full-text search

Daarnaast worden een aantal voorzieningen ondersteund die verder gaan dan die van de specificatie, zoals:
- XPath-querysyntaxis
- Configureerbare indexering
- Query's van synoniemen en vergelijkbare resultaten
- Spellingscontrole
- Stemming

Website toegankelijk bij niet operationeel cms?

De auteursomgeving en de gepubliceerde omgeving zijn van elkaar gescheiden. Dus als de auteursomgeving om wat voor reden niet operationeel is heeft dit geen impact op de live omgeving. De live omgeving is opgebouwd uit een Publish omgeving en een Cache (Dispatcher genaamd). Wanneer de Publish omgeving niet functioneert kunnen de paginas vanuit de cache nog steeds geserveerd worden.

Voorziening voor het chachen van pagina's

Ja, Dispatcher is Adobe's caching and/or load balancing tool. Using Dispatcher also helps to protect your AEM server from attack. Therefore, you can increase the security of your AEM instance by using the Dispatcher in conjunction with an enterprise-class web server.

The Dispatcher helps realize an environment that is both fast and dynamic. It works as part of a static HTML server, such as Apache, with the aim of:

storing (or "caching") as much of the site content as is possible, in the form of a static website
accessing the layout engine as little as possible.
Which means that:

static content is handled with exactly the same speed and ease as on a static web server;additionally you can use the administration and security tools available for your static web server(s).
dynamic content is generated as needed, without slowing the system down any more than absolutely necessary.
The Dispatcher contains mechanisms to generate, and update, static HTML based on the content of the dynamic site. You can specify in detail which documents are stored as static files and which are always generated dynamically

Mogelijkheden voor A/B of multivariate tests

CQ biedt eenvoudige Multivariate Testing-mogelijkheden, die zijn gebaseerd op randomization en/of bias-functionaliteit. Met Multivariate Testing kunt u het gebruik van de verschillende varianten van een component testen. De verzamelde gegevens laten de relatieve prestaties van de verschillende varianten zien met betrekking tot het uitlokken van de gewenste reactie van de bezoeker.

Meer geavanceerde testmogelijkheden zijn beschikbaar in Adobe Target, dat deel uitmaakt van de Adobe Marketing Cloud en kan worden geïntegreerd in CQ. Met Adobe Test & Target kunt u gebruikmaken van meerdere A/B- en multivariate tests (MVT), de effectiviteit en relevantie meten van content in alle online kanalen, en de relevantie van content vergroten door segmentatie, targeting en geautomatiseerde personalisatie.

Op welke wijze kan een webredacteur content voor andere schermformaten beheren en publiceren? (smartphone, tablet, etc.)

CQ Mobile biedt een gebruiksvriendelijke omgeving waarin pagina's in een browser en in context kunnen worden bewerkt. Daardoor zijn aangepaste clientsoftware en afzonderlijke sites voor verschillende apparaten niet langer nodig. Het breidt de functionaliteit van CQ Web Content Management (WCM) verder uit en voorziet bedrijven van een gemakkelijke manier om bestaande content aan te passen en te hergebruiken voor optimale weergave op traditionele mobiele telefoons, smartphones en tablets.

Tijdens het maken van een pagina voor mobiele apparaten wordt de pagina weergegeven zoals deze er op het mobiele apparaat uit zou zien, in een zogeheten emulator. Tijdens het schrijven van de pagina kunt u wisselen tussen verschillende emulators om te zien hoe de pagina er voor de verschillende eindgebruikers uitziet.

CQ maakt het moeiteloos updaten van mobiele applicaties mogelijk. De mobiele applicatie kan direct worden bijgewerkt met content van het CQ-platform met behulp van de synchronisatiefunctie. Hierdoor bespaart u de tijd en moeite die nodig is voor het verkrijgen van goedkeuring van appstores wanneer er een nieuwe versie van de applicatie uitkomt.

CQ levert een contentleveringsmodel voor mobiele apparaten dat is geoptimaliseerd voor het gebruik van een cache. Evaluatie van apparaten wordt in redirects uitgevoerd en payloads voor specifieke apparaatgroepen kunnen in de cache worden geplaatst. U kunt een onbeperkt aantal apparaatgroepen opgeven voor optimalisatie. Evaluatie voor apparaat naar apparaatgroep wordt uitgevoerd op basis van de apparaatmogelijkheden.

Tevens is er sinds versie 5.6 integratie met de Adobe Digital Publishing Suite; een omgeving volledig gericht op het publiceren van interactieve tablet magazines.

Customer engagement

CQ Social Communities: biedt functionaliteit voor uitgebreide gebruikersprofielen, communities, forums, blogs en agenda's, allemaal volledig geïntegreerd in het CQ Web Content Management-platform.

CQ Marketing Campaign Management (MCM): biedt digitale marketeers de mogelijkheid om gepersonaliseerde content te maken en leveren via een compleet, geautomatiseerd marketingsysteem.

Behavioural targeting en customer profiling

CQ Targeting: hiermee kunnen digital marketeers gepersonaliseerde, aangepaste ervaringen leveren die zijn geanalyseerd, gemeten en geoptimaliseerd voor elke leveringskanaal.

CQ biedt standaard impliciete personalisatie op basis van de gebruikersgegevens die zijn opgeslagen in de Clickstream Cloud: de verzamelde informatie omvat het browsegedrag van de gebruikers met bijbehorende tags, informatie over het gebruikersprofiel en zelfs minder gevoelige informatie waarmee ontwikkelaars de cloud hebben uitgebreid (zoals ingevoerde zoektermen, geo-informatie, CRM-gegevens).

CQ is voorzien van een krachtige segmentatietool voor het definiëren van businessrules, die op basis van de Clickstream Cloud analyseren voor welk type bezoeker een pagina wordt gemaakt en dus tot welk segment de bezoeker behoort. Deze segmenten worden vervolgens gebruikt om de bezoeker van specifieke content te voorzien.

Auteurs van pagina's kunnen eenvoudig testen hoe pagina's voor bepaalde doelgroepen eruit zien, door zichzelf te 'vermommen' als een gebruiker uit die bepaalde doelgroep. De ontwerpweergave werkt de pagina vervolgens automatisch bij, alsof een persoon met dat specifieke profiel zich heeft aangemeld. Hierdoor wordt het definiëren van targets nog eenvoudiger.

Bovenstaande functionaliteit kan volledig geintegreerd worden met Adobe Target voor automated behavioral targeting en geavanceerde rapportage.

CRM interfaces

De targeting functionaliteit kan eenvoudig worden uitgebreid met scripts die uit een eigen CRM systeem data ophalen die meegenomen moeten worden in de 'targeting' logica.

Social media

Facebook: social components zoals Facebook Like en Facebook Comments zijn te downloaden van de package share (online omgeving om additionele functionaliteit voor CQ te downloaden). Ook zijn er packages waarmee binnen CQ pagina's gebouwd kunnen worden die daarna geïntegreerd worden in Facebook.

Twitter: middels een package is het mogelijk om tweets vanuit CQ te schrijven, plannen en te publiseren.

E-mail nieuwsbrieven

Ja.

CQ biedt de mogelijkheid om nieuwsbrieven te maken van bestaande CQ-content en daar specifieke nieuwsbriefcontent aan toe te voegen. Deze nieuwsbrieven kunnen worden gepersonaliseerd en getarget.

De nieuwsbrieven kunnen per e-mail worden verstuurd aan doelsegmenten of specifieke gebruikersgroepen, meteen of op een bepaald later tijdstip (met behulp van een workflow). Daarnaast kunnen gebruikers zich aanmelden voor nieuwsbrieven met een indeling die ze zelf kiezen.

CQ biedt volledig beheer van de nieuwsbrieffunctionaliteit, zoals het bijhouden van onderwerpen, archiveren en bekijken van nieuwsbriefstatistieken.

Beheer van het cmsleeg veld
Vereiste vaardigheden functioneel beheer

Klanten hebben voorafgaand aan het gebruik van de oplossing (o.a. publiceren van content) de mogelijkheid om een Author training van een dag te volgen.
Voor de Author training is geen voorafgaande kennis noodzakelijk.

Beheer templates

CQ-templates zijn zeer flexibel. Met een template kunnen meerdere typen content en lay-out worden beheerd. Templates bepalen de definitie van de content, pagina's bevatten de feitelijke content, en ontwerpen bevatten de informatie over het ontwerp (CSS, afbeeldingen in de lay-out, definities van programmatische ontwerpattributen zoals het lettertype dat wordt gebruikt tijdens het weergeven van afbeeldingen).

Met het zogeheten paragraafsysteem kunnen willekeurige paragrafen op willekeurige plekken worden geplaatst. Dit geeft auteurs veel flexibiliteit met betrekking tot het maken van verschillende lay-outs op basis van een template, zonder dat ze over kennis van programmeren of html hoeven te beschikken. Bovendien past het resultaat altijd binnen de huisstijl. Met het zogeheten kolombeheer kunnen configureerbare lay-outs met meerdere kolommen worden gebruikt binnen het paragraafsysteem. Hierdoor wordt het aantal benodigde templates drastisch teruggebracht, wat zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing (met betrekking tot onderhoud, ontwikkeling en beheer van templates).

Ook zijn er dus geen ontwikkelvaardigheden vereist voor verschillende paginalay-outs, omdat die op een template kunnen worden gebaseerd. Deze vaardigheden zijn echter wel nodig wanneer een nieuw template aan het systeem moet worden toegevoegd.

CQ maakt een onbeperkt aantal verschillende ontwerpen mogelijk. En omdat alleen bevoegde gebruikers het ontwerp mogen aanpassen, is consistentie van de merkuitstraling op verschillende sites gegarandeerd.

Templates bestaan uit JSP- of ECMA-scripts of Java Servlets. Deze industriestandaarden zorgen voor flexibiliteit en aanpasbaarheid, zonder dat kennis van specifieke programmeertalen nodig is. Hierdoor wordt de productiviteit van templateontwikkelaars hoger en kunnen uiteenlopende tools worden gebruikt tijdens de ontwikkeling.

Met CQ worden niet alleen functionele aspecten beheerd door middel van templates, maar ook ontwerpen. De ontwerpen kunnen namelijk worden beschouwd als een specifiek onderdeel van een template, dat zorgt voor een bepaalde look & feel. CQ heeft dus een impliciete scheiding van vorm en functie.

Templates kunnen beschikbaar worden gesteld aan een of meerdere sites. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het maken van bovenliggende templates en kan in iedere template worden bepaald welke componenten wel en niet kunnen worden gebruikt.

Template-editors

De volgende toolsets zijn beschikbaar:

[ ] een set met CRXDE Lite en WebDAV. CRXDE Lite is ingebouwd in CRX/CQ en maakt het uitvoeren van standaard ontwikkeltaken in de browser mogelijk. Met CRXDE Lite maakt en bewerkt u bestanden (zoals JPS- en JAVA-bestanden), mappen, templates, componenten, dialoogvensters, nodes, eigenschappen en bundels, en beschikt u over logfunctionaliteit en integratie met SVN.

CRXDE Lite wordt aanbevolen voor wanneer u geen directe toegang hebt tot de CRX/CQ-server, wanneer u een applicatie ontwikkelt door de standaardcomponenten uit te breiden of aan te passen, of wanneer u geen dedicated debugger, codevoltooiing en syntaxismarkering nodig hebt.

[ ] CRXDE, een meegeleverde, standalone Eclipse-applicatie. CRXDE is speciaal gebouwd voor CQ en CRX en zorgt voor een efficiënte ontwikkeling van uw project. Het bevat een groot aantal tools voor het eenvoudig maken en beheren van bestanden, mappen, templates, onderdelen, dialoogvensters, nodes, eigenschappen, scripts en bundels, met logfunctionaliteit, debugging en integratie met SVN. CRXDE is gebouwd op het Eclipse Rich Client Platform (RCP), dat gebruikmaakt van het Eclipse File System (EFS) API.

CRXDE wordt aanbevolen voor wanneer u complexe applicaties ontwikkelt door nieuwe componenten en Java-bundels te maken.
CRXDE maakt een deel van de complexiteit van het ontwikkelproces onzichtbaar, door u direct met de repository te laten werken zonder dat u die hoeft te synchroniseren met het bestandssysteem.

[ ] een set bestaande uit een Integrated Development Environment (zoals Eclipse of IntelliJ), een buildtool (zoals Apache Maven), FileVault dat is ontwikkeld door Day voor het mappen van een repository naar een bestandssysteem, een versiebeheersysteem (zoals Subversion), een bugtrackingsysteem (zoals Jira), een centraal managementsysteem voor afhankelijkheden (zoals Apache Archiva) en een automatiseringssysteem voor builds (zoals Apache Continuum).

Hiermee kunt u uw applicatie (content, code, configuratie) volledig integreren in iedere ontwikkelomgeving en elk ontwikkelproces. De link tussen de verschillende elementen is de representatie van het bestandssysteem van de repository door FileVault, omdat alle genoemde ontwikkeltools met bestanden kunnen werken.

Sinds versie 5.6 is het ook mogelijk om 'landing pages' te importeren; dit zijn paginas gemaakt in Adobe Dreamweaver of een andere HTML editor en die verrijkt zijn met CQ specifieke HTML attributen. Deze paginas kunnen geimporteerd en in het CMS bewerkt worden zonder tussenkomst van een ontwikkelaar.

User management

CQ is voorzien van een krachtig systeem voor gebruikersbeheer en toegangsbeheer, dat volledig webgebaseerd is en ondersteuning biedt voor geavanceerde functies zoals slepen en neerzetten en het bewerken van meerdere gebruikers of groepen tegelijk. Het maakt gebruik van Access Control Lists (ACL) om gebruikers en groepen te machtigen voor toegang tot bepaalde delen van de paginahiërarchie en/of de content. Deze machtiging omvatten de lezen, schrijven, publiceren, maken en verwijderen van content en het bekijken en bewerken van de ACL's van andere gebruikers. De toegangsrechten worden overgenomen in de hele contenthiërarchie en dus toegepast op de subelementen van deze content.

Binnen dit systeem is het mogelijk om zoveel gebruikersgroepen te definiëren als u wilt. En omdat groepen deel kunnen uitmaken van andere groepen, is het mogelijk om rollen te definiëren als speciale groepen. Groepen kunnen als subgroepen aan andere groepen worden toegevoegd. Hiermee wordt een hiërarchie van groepen en rollen mogelijk.

Authenticatie via directory's met het LDAP-protocol is mogelijk. Daarnaast kunnen meerdere directory's worden toegevoegd (authentication chaining) en kan Single Sign On (SSO) worden gebruikt.

Workflow management

Een geïntegreerde workflow management omgeving is beschikbaar. Workflows worden gedefinieerd in een WYSIWYG editor in een webbrowser. Zowel parallelle als geneste workflowstappen worden ondersteund. De engine ondersteunt commentaar en escalatiescenario’s. Notificaties zijn zichtbaar in de inbox, via e-mail of externe systemen. Integratie met externe workflow behoort ook tot de mogelijkheden.

De standaardinstallatie van CQ bevat vele nuttige workflowmodellen. Daarnaast kunnen met de Workflow-console nieuwe workflowmodellen worden gedefinieerd die helemaal zijn aangepast op de specifieke vereisten van uw project. Het toepassen van workflows op digitale assets werkt hetzelfde als bij websitepagina's.

Kan de workflow zelfstandig worden aangepast?

Ja, middels de browser gebaseerde WYSIWYG editor.

Rollen en rechten in user management

Er is een set van vooraf gedefinieerde rollen die kan worden aangepast en uitgebreid naar wens zonder beperkingen in aantal.

Status content items

Activated, deactivated, published.

Statusovergangen

Via een (al dan niet geautomatiseerde) workflow die de notificaties verstuurt. Er zijn standaard workflows voor bijvoorbeeld goedkeuring van content door een eindredacteur of het verzoeken tot vertaling van content.

Versiebeheer van content

CQ5 WCM bevat de meest geavanceerde versiebeheer- en rollback-mogelijkheden. CQ5 ondersteunt versiebeheer volgens de JCR / JSR-283-standaard. Hiermee kan een gebruiker teruggaan naar iedere vorige versie van een pagina door het versienummer te selecteren of een tijdslijn te doorzoeken. De Digital Asset Manager ondersteunt ook versiebeheer van assets.

Alle aangebrachte wijzigingen binnen CQ5 WCM worden bijgehouden. Dit maakt het mogelijk om verschillende versies van de content te vergelijken en bijvoorbeeld de verschillen zichtbaar te maken voor een reviewer tijdens een goedkeuringstraject. CQ5 WCM biedt een eenvoudige vergelijking van versies, bijvoorbeeld in de context van paginavertaling.

CQ5 WCM biedt een audittrail met daarin het type wijziging, het tijdstip en de gebruiker. De audittrail kan zodanig worden aangepast dat eventuele andere transactie-informatie die door CQ5 is vastgelegd aanvullend op, of in plaats van, de bovengenoemde informatie wordt weergegeven.

Functies voor content versioning en roll back

Ja

Security user management

Het systeem ondersteunt volledige SSO- en SSL-authenticatie. Auteursomgevingen kunnen achter de firewall geplaatst worden terwijl de 'publish' omgevingen buiten het bedrijfsnetwerk staan.

Integratie met LDAP, ActiveDirectory

LDAP

Voorziening voor web analytics

CQ5 biedt de mogelijk voor het onderhouden en opvragen van systeem en content audit in de repository. Deze data kan worden geëxporteerd. Audit logs en workflow-historie zijn ook beschikbaar vanuit de gebruikersinterface.

Gebruikers data kan verkregen worden door de diepgaande integratie met Adobe Analytics.

Technische informatieleeg veld
Besturingssystemen

Microsoft Windows Server 2012, 2008 R2, 2008.
Oracle Solaris 11, 10
Redhat Linux Kernel 2.6
HP-UX 11i v1-3
IBM AIX 7.1, 6.1
SUSE Linux Enterprise Server 11 (Expected to work)
Apple OS X Server (validated)

Webservers

De volgende platforms worden ondersteund voor gebruik met de Dispatcher, Adobe's oplossing voor caching en loadbalancing.

Apache httpd 2.4, 2.2, 2.0
Microsoft IIS 7.5, 7, 6 (expected to work)
Oracle iPlanet Web Server 7

Applicatieservers

AEM kan gerund worden als een standalone server (de quickstart JAR file) of als een webapplicatie binnen een third party applicatie server (de WAR file). Indien gerund in een applicatie server, dan zijn de volgende beperkingen van toepassing:
Servlet API Versies. CRX Launchpad web development omgeving, gebaseerd op Apache Sling, heeft een servlet engine benodigd die Servlet API versie 2.4 ondersteund. All andere CRX componenten, inclusief de JCR repository en de CRX web applicatie, werken ook met de servlet engines die Servlet API versie 2.3 ondersteunen.
ApplicatieServer Support. AEM WCM wordt verondersteld te kunnen werken met elke modern applicatie server/servlet engine (die minimaal Servlet API 2.3 ondersteunen), inclusief populaire open source producten zoals Jetty, Apache Tomcat, Apache Geronimo of Sun GlassFish. Adobe’s aanbeveling is om een stabiele, non-depcrated versies van deze applicatie servers te gebruiken (informatie is beschikbaar op de websites van leveranciers). Voor productie omgevingen biedt Adobe optionele support voor deze platforms.

Servlet API Versions. CRX Launchpad web development environment, based on Apache Sling, requires a servlet engine supporting Servlet API version 2.4. All other components of CRX, including the JCR repository and CRX web application, also work with servlet engines supporting Servlet API version 2.3.

Application Server Support. AEM WCM is expected to work with any modern application servers/servlet engines (that support at least Servlet API 2.3), including popular open source products like Jetty, Apache Tomcat, Apache Geronimo or Sun GlassFish. Adobe recommends stable, non-deprecated versions of these application servers (information available on supplier websites). For production use, Adobe offers optional support for these platforms.

Welke databases worden ondersteund?

Adobe adviseert gebruik te maken van de TAR persistence manager, die de voorkeur heeft voor het managen van de repository content. Echter de CRX (JCR Repository) is onafhankelijk met betrekking tot opslag. Ondersteund worden: db2, derby, h2, mssql, mysql, oracle, sqlserver.

Hardware/server-specificaties

De minimumvereisten zijn als volgt:

3 GB vrije schijfruimte in de deployment directory
2GB geheugen

Voor betere prestaties kunt u beide hoeveelheden aanpassen. raadpleeg de Hardware Sizing Guidelines voor meer informatie. http://dev.day.com/content/docs/en/cq/current/managing/hardware_sizing_guidelines.html

Ondersteuning open standaarden

Java Content Repository API 1.0 (JSR-170) en 2.0 (JSR-283)
Content Management Interoperability Services (CMIS)
WebDAV incl. versiebeheer, toegangscontrole & zoekfunctionaliteit
CIFS & SMB als Network File Share
RESTful Web API voor het bouwen van op JS gebaseerde contentapplicaties
Externe toegang met RMI en HTTP over DavEx
JSON
RSS
XML
Open Social

Opleidingenleeg veld
Opleidingen

Ja, Adobe Education biedt een aantal cursussen die klanten helpen Adobe-producten succesvol te implementeren en gebruiken om zo hun bedrijfsdoelen te realiseren. De cursussen richten zich op uiteenlopende taken zodat cursisten kunnen leren hoe CQ5 kan bijdragen aan hun succes.

Alle cursussen bevatten praktijkvoorbeelden om de leerervaring te verrijken. Verder ontvangen studenten oefenhandleidingen die gebruikt kunnen worden om hun kennis van het behandelde materiaal op te frissen.

De cursussen bevatten:
• CQ 5.4 Content Author (1 dag)
• CQ 5.4 Content Author (3 dagen)
• CQ 5.4 Content Author (4 dagen)

Supportleeg veld
1e- en 2e-lijns support

Adobe volgt een zogeheten “follow-the-sun” (volg de zon)-model voor 24x7/365-support. Onze supportcentra bevinden zich in Ottawa, Canada, Edinburgh, Schotland en Noida, India. De zogeheten Centres of Excellence zijn het contactpunt voor de ondersteuningsorganisatie voor klanten met Platinum Support. Platinum Advantage Support wordt tijdens kantooruren geleverd door het Technical Response Team (TRT) in het plaatselijke Center of Excellence en buiten kantooruren door wereldwijde TRT-medewerkers. Solution Account Managers (in het ESM-programma) bevinden zich meestal in de omgeving van de klant en zijn dus binnen dezelfde kantooruren beschikbaar.

De Centres of Excellence worden ondersteund door een wereldwijd escalatieteam dat verantwoordelijk is voor derdelijnsondersteuning , en samenwerkt met Adobe Engineering op het gebied van klantenfeedback en input voor toekomstige producten. Gezamenlijk zorgen deze groepen ervoor dat klanten met enterpriseoplossingen overal ter wereld op ieder moment van de dag de beste support kunnen krijgen.

De volgende programma's worden door de Customer Success-organisatie geleverd:
 Platinum Support
Platinum Maintenance and Support is het aanbevolen programma voor klanten met (product)oplossingen en biedt de volgende voordelen:
 Meerdere kanalen voor het aanmelden en ontvangen van supportservice - per telefoon, e-mail en webportal voor maximaal 4 vooraf bepaalde contactpersonen
 Externe toegang en diagnose
 Afhandeling van issues op basis van prioriteit
 24x7 / 365 supportdekking voor kritieke issues
 Productupgrades
 Patches en fixes om programmafouten te corrigeren die afwijken van de productdocumentatie.

Klanten met Platinum M&S hebben direct toegang tot Adobe-supportexperts in de regionale Centers of Excellence in Ottawa, Edinburgh en Noida.

De Service Level Agreements van Adobe zijn online te raadplegen op: http://www.adobe.com/support/programs/policies/sla.html
 Platinum Advantage Support
Naast de standaard Platinum-services biedt Adobe een aanvullend programma genaamd Advantage Support, dat uitgebreidere Service Level Agreements en escalatiepaden omvat. Het Advantage-programma biedt directe toegang tot het derdelijns Technical Response Team (TRT) - een vast, plaatselijk team van senior productexperts, die uitgebreid op de hoogte zijn van uw oplossingsomgeving en dus snellere en specifiekere support kunnen leveren.

Voor klanten met Advantage Support heeft Adobe zich ten doel gesteld om de responstijd voor issues met prioriteit 1 - 3 te halveren.
5.1.1 ENTERPRISE SOLUTION MANAGEMENT
Enterprise Solution Management voorziet in een Solution Account Manager (SAM), die verantwoordelijk is voor de algehele levering van de oplossing en de coördinatie van technische resources, waaronder Solution Engineers, Professional Services en Technical Support.

De SAM faciliteert de interactie tussen deze technische resources en zorgt voor een holistische aanpak van de uitrol en management van de oplossing, effectieve en tijdige communicatie tussen Adobe en klantteams, proactieve identificatie en oplossing van dreigende issues, en effectieve prioritering van inspanningen met het oog op de impact voor het bedrijf en supportprioriteiten.

Voor wat betreft technische ondersteuning ontvangen klanten Advantage Support voor elk van de producten die worden ondersteund volgens een standaard Platinum-contract.

Nederlandstalige documentatie

Nee, Engels

Gebruikersgroepen cms

Online communities & internationale gebruikers conferenties

Lbraries, tools en resources

Er is een eigen klantportaal genaamd 'Daycare' met onder andere de volgende secties:

Developer Community: aan Day gerelateerde artikelen, blogposts en meer.

Documentation: bevat informatie over producten, installaties, configuraties of applicatieoplossingen.

Knowledge Base: bevat tips, trucs, how to's en troubleshootinginformatie.

Discussion Groups: bevatten discussies in de community met betrekking tot vragen over onze Day-producten en -projecten.

Daarnaast is een download sectie met onder andere de Package Share alwaar klanten nieuwe functionaliteit en tools voor CQ kunnen downloaden

Licentieleeg veld
Licentiekosten cms

Adobe deelt deze informatie met haar klanten of prospects als onderdeel van een commercieel traject. De klant kan de keuze maken uit meerdere licenteringsmodellen.

Overige kosten

Adobe deelt deze informatie met haar klanten of prospects als onderdeel van een commercieel traject.

Open source of closed source

De broncode van de core functionaliteit van het CMS is gesloten, alhoewel veel onderdelen daarvan gebaseerd zijn op open source technology. Enkele van de open source projecten waaraan Adobe bijdraagt en die gebruikt worden binnen CQ zijn Apache Jackrabbit, Apache Chemistry, Apache Felix, Apache HTTP Server, Apache Sling en Apache Tika.

De broncode van de voorbeeldwebsite en veel van de beschikbare componenten wordt ook gepubliceerd zodat klanten er eenvoudig van kunnen leren en aanpassingen kunnen doen.

Mogelijkheden voor proof of concept

Ja, onder gestelde voorwaarden (proofpoints, etc).

Escrow mogelijk?

Nee

Implementatie, hosting en beheerleeg veld
Programmeertalen voor implementatie cms

Java, JSP, JavaScript.

Implementatie HTML5

Volledige HTML5 ondersteuning. Veel van de CQ WYSIWYG omgeving is gebaseerd op HTML5 technieken.

HTML5 in gebruikersinterface

Ja

Procedure applicatiewijzigingen in OTAP straat

CQ past volledig in het OTAP concept en volgt daarin de principes die gelden voor elke moderne Java toepassing.

Vereiste vaardigheden voor applicatiebeheer

Beheer van een Java / JCR omgeving, database administratie (optioneel)

Bedrijfsinformatieleeg veld
Bedrijfsnaam

Adobe Systems Benelux BV

Adres

Europlaza
Hoogoorddreef 54a
1101 BE Amsterdam ZO
Nederland

Telefoonnummer

+31 20 65 11 200

E-mailadres

amsrecep@adobe.com

Contactpersoon en functie

Werner te Riet, Enterprise Sales Manager

URL website

www.adobe.nl

Actief sinds

1982

Aantal personeelsleden

11.144 (November 2012)

Bedrijfsprofielleeg veld
Verricht productontwikkeling van het cms?

Ja, ontwikkeling vindt plaatst in meerdere R&D centra van Adobe in oa de Verenigde Staten en Zwitserland. In Nederland vindt geen productontwikkeling plaats.

Verricht zelf implementaties van het cms?

Ja, middels een consulting organisatie die voornamelijk acteert als 'enablers' van klanten en haar system integrators.

Cms support

Ja, 24x7 support behoort zelfs tot een van de mogelijkheden dankzij het globale karakter van Adobe.

Applicatiebeheer

Ja, Adobe biedt de mogelijkheid aan om de applicaties door Adobe specialisten te laten beheren binnen de Adobe Marketing Cloud (alwaar Adobe CQ voor de klant gehost kan worden)

SaaS mogelijk?

Niet volledig SaaS, wel managed services

Implementatiepartners

Accenture
BearingPoint B.V.
Capgemini
CGI
Deloitte Nederland
eFocus Strategy & Webdesign B.V.
Gype BV
Idematica
INDG
iPROFS
LBi International N.V.
Mirabeau
Syncforce
Tricode
Vixion BV

Wordt gebruikt bij kleinere organisaties? (<100 werknemers)

-

Wordt gebruikt bij middelgrote organisaties?

10%

Wordt gebruikt bij grote organisaties? (>500 werknemers)

90%

Aantal implementaties/klanten

1000+

Klantportfolio (selectie)

- Philips
- DSM
- ING
- UPC

Aanvullende informatieleeg veld
Aanvullende informatie

Adobe Experience Manager werd als enige CMS beoordeeld als Leider in de Forrester Wave "Web Content Management For Digital Customer Experience" in 2013.

Einde tabel